Politika Vijesti

Radojičić u Briselu nije naišao na razumijevanje za referendum u RS-u

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić razgovarao je danas u Briselu sa savjetnikom u Evropskoj službi vanjskih poslova Robertom Kuperom, koji je izrazio nerazumijevanje za raspisivanje referenduma u RS-u, saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Kuper je rekao da je stanje u pravosuđu veoma važno pitanje za evropske integracije i da će se morati učiniti standardna procedura monitoringa u narednoj fazi integracija, a o svim problemima treba raspravljati u institucijama sistema.

Radojičić je evropskom zvaničniku prenio stavove Narodne skupštine o, kako se navodi, oštrim kritikama na neke pojave u pravosuđu BiH, naročito u vezi sa „sporim i neobjektivnim radom Suda i Tužilaštva BiH“.

Predsjednik entitetskog parlamenta također je informirao Kupera i o postizbornoj situaciji, formiranju vlasti u RS, „izrazivši zabrinutost zbog situacije u Federaciji BiH i nefunkcioniranju Parlamentarne skupštine BiH“.

Kuper je ponovio da BiH mora da ispuni još nekoliko uslova da bi mogla da napreduje na evropskom putu, naglasivši problem primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”, ali i ukazavši da će to biti nemoguće bez konstituiranja svih institucija.

„Savjetnik Kuper je istakao i nezadovoljstvo u evropskim krugovima zbog niza sitnih i krupnih blokada širom BiH“, stoji u saopćenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine RS-a.

U odvojenim susretima, tokom posjete Brisleu, Radojičić je upoznao i poslanike u Evropskom parlamentu Kristijana Vigenjina i Ivu Vajgla sa postizbornom situacijom, brzom formiranju vlasti u RS i „blokadama u Federaciji BiH i na nivou BiH“.

Poslanik Vajgl smatra da je potrebno više informacija i neposrednih kontakata sa zvaničnicima iz BiH i skupova na kojima bi se čula razna mišljenja o funkcioniranju Dejtonskog sporazuma i evropskoj budućnosti.

I poslanik Vigenjin, koji je zadužen za međunarodne odnose u frakciji evropskih socijalista i socijaldemokrata, izrazio je interes za odnos SNSD-a i SDP-a BiH, kao dvije socijaldemokratske partije, koje su vjerovatno ključni subjekti za formiranje i funkcioniranje vlasti u BiH.

Kako se dodaje, iskazan je obostran interes da se u okviru socijaldemokratskih partija intenzivira učešće SNSD-a i da se podstakne dijalog o svim pitanjima u BiH.

fena/informer.ba