Politika Udarno Vijesti

Radojčić: Umjesto zatvaranja ureda visokog predstavnika, dobili smo i specijalnog predstavnika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je očekivanje nakon susreta sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom da će budući odnosi sa Misijom EU i ambasadorom biti zasnovani na partnerstvu, u kome će druga strana biti u prilici da izloži evropske standarde i principe, i da će, prije svega, biti postizan domaći dogovor.

Radojičić je izrazio nadu da je prošlo vrijeme u kojem su visoki predstavnici ili međunarodna zajednica uopšte djelovala kroz bonska ovlaštenja.

On je naglasio da su na sastanku ponovljeni već poznati zahtjevi koji proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da su kao uslovi za postizanje sljedećeg koraka navedeni zakon o popisu stanovništva, zakon o sistemu državne pomoći i presuda Sejdić-Finci.

“Izrazili smo zajednički optimizam u mogućnost postizanja dogovora o zakonu o popisu stanovništva na nivou BiH”, naglasio je Radojičić.

Predsjednik Narodne skupštine RS smatra da međunarodna zajednica ima problem u definisanju svojih daljih politika prema BiH.

“Umjesto da se zatvori misija visokog predstavnika u BiH, dobili smo i odvojenu misiju specijalnog predstavnika EU i to je pokazatelj nedostaka sporazuma i unutar međunarodne zajednice o tome kako dalje”, rekao je Radojičić i naglasio da bi naredni mjeseci trebalo da pokažu šta ko radi i kakav je odnos između visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Radojičić je rekao da mu je Sorensenom prenio da je ovo najveća misija EU u nekoj od zemalja.

Predsjednik Narodne skupštine RS je dodao da je u toku ocjenjivanje odgovora na pitanja EU o sistemu pravosuđa u BiH i da se očekuje naredni sastanak o strukturisanom dijalogu te rad na poboljšanju komunikacije između državnog i entitetskih parlamenata u BiH.

Ambasador Sorensen nije davao izjave za novinare.

 

Srna/Informer.ba