Politika Vijesti

Radomir Lukić: Dejtonski sporazum je trajno uklonio svaki pokušaj stvaranja jedinstvene bosanske nacije

Dejtonski sporazum je, osim mira, uspostavio temelje za ustavno uređenje BiH i trajno uklonio svaki pokušaj stvaranja jedinstvene bosanske nacije, ocijenio je Radomir Lukić, član delegacije Republike Srpske u Dejtonu.

Lukić je, povodom 16 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, naveo da je ovaj sporazum za temelje ustavnog uređenja BiH uvrstio federalizam, uspostavio državu, te da su to rezultati od istorijske vrijednosti, koji nisu vezani samo za 1995. godinu i prestanak ratnih sukoba.

Prema njegovim riječima, Dejtonskim sporazumom uklonjen je pokušaj stvaranja jedne nacionalne ideologije bosanske nacije, kao i jednog vođe i jezika.

On smatra neopravdanim kritike koje se upućuju Dejtonskom sporazumu, ističući da se u provođenju svakog mirovnog sporazuma, pa i u ovom, javljaju veći ili manji problemi.

Bilo je problema sa provođenjem aneksa koji se odnose na međuentitetska razgraničenja, ulogu visokog predstavnika i dijelom u sprovođenju aneksa četiri. U sporazumu su na silu i bez osnova izvršene i neke izmjene, pri čemu najviše mislim na ulogu visokog predstavnika, koja je dovela do prisilnog prenošenja niza zakonodavnih i izvršnih nadležnosti sa RS na zajedničke institucije BiH“, naveo je Lukić.

Iako je nešto od pojedinačnih rješenja narušeno, Lukić smatra da te promjene nisu izobličile opšti okvirni sporazum do te mjere da ne može biti prepoznat.

Lukić je istakao da mirovni sporazum, koji je prije 16 godina potpisan u Dejtonu, odgovara svakome ko želi da u miru izgrađuje dobar ekonomski sistem, političku demokratiju i toleranciju, te da “odgovara i onima koji su željni uljudnog života u kojem će se svi međusobno poštovati, što znači da je dobar i onima koji žele da zaštite svoja kolektivna, odnosno nacionalna prava”.

Ovaj sporazum ne odgovara samo onima koji su u njemu vidjeli prepreku da BiH bude uređena kao federacija, da odlučujuću ulogu u zemlji imaju konstitutivne nacije, odnosno narodi i da svaka od njih ima pravo da zaštiti svoj vitalni interes u mehanizmu odlučivanja u zajedničkim institucijama“, rekao je Lukić.

Prema njegovim riječima, samo ljudima koji žele da drugim nacijama nametnu svoje uređenje ne valja nijedan sporazum, pa ni dejtonski.

 

Srna/Informer.ba