BiH Izdvojeno Vijesti

Radomiru Vukoviću 31 godina zatvora za genocid u Srebrenici

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Radomira Vukovića na 31 godinu zatvora zbog pomaganja u činjenju genocida u Srebernici u julu 1995. godine, dok je istom presudom Zoran Tomić oslobođen optužbi,  izvijestio je Birn Justice Report

Pravosnažnom presudom Državnog suda Vuković je proglašen krivim zato što je učestvovao u pogubljenju više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici. Tomić je istom presudom oslobođen zbog nedostatka “čvrstih dokaza”.

Vukoviću je Apelaciono vijeće produžilo pritvor, dok je Tomić pušten na slobodu.

Prvostepenom presudom Suda BiH iz aprila 2010. godine, Vuković i Tomić osuđeni su na po 31 godinu zatvora zbog učešća u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

Prema prvostepenoj presudi, Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) iz Šekovića, osuđeni su za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH i odbrana optuženih, Apelaciono vijeće je u junu 2011. ukinulo prvostepenu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja koje je počelo u septembru prošle godine.

Na drugostepenu presudu Suda BiH ne postoji mogućnost žalbe.

 

Informer.ba