Politika Udarno Vijesti

Radončić: Podržaćemo Bevandu, on je referentan i kompetentan

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je da će ova stranka podržati imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

“Gospodin Bevanda je referentan i kompetentan čovjek”, rekao je Radončić gostujući na TV OBN, te naveo da je strategija ove stranke da BiH što prije dobije Savjet ministara.

Radončić je podsjetio da je SBB od početka insistirao na principu rotacije na mjestu predsjedavajućeg, prema kojem ovo mjesto sada treba da pripadne Hrvatima, te da predsjedavajućeg predlože legitimne hrvatske stranke – HDZ BiH i HDZ 1990.

Dogovor šestorice političkih lidera o formiranju Savjeta ministara BiH i podjeli ministarskih mjesta, prema Radončićevim riječima, velika je pobjeda lidera SNSD-a Milorada Dodika.

“Srbi su dobili najbolja ministarstva”, rekao je Radončić, ocijenivši da su bošnjački političari, vodeći računa o personalnim rješenjima i foteljama, dobili slabija ministarstva.

Prema dogovoru šestorke, postignutom 28. decembra u Sarajevu, Srbima su u Savjetu ministara BiH pripala ministarstva finansija, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, i civilnih poslova.

Hrvatima su pripala mjesta predsjedavajućeg Savjeta ministara, Ministarstvo pravde, te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a Bošnjacima ministarstva inostranih poslova, bezbjednosti, odbrane, te transporta i komunikacija.

 

Srna/Informer.ba