Ekonomija Region Vijesti

Radovi na “Južnom toku” počinju danas na jugu Rusije

Prvi radovi na gasovodu “Južni tok” počeće u petak na kompresorskoj stanici “Ruskaja” u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije, dok izgradnja tog gasovoda u Srbiji, prema najavama zvaničnika, treba da počne do kraja ovog mjeseca.

Generalni direktor kompanije “Gasprom Transgas Krasnodar” Igor Tkačenko je izjavio da će kompresorska  stanica “Ruskaja” u neposrednoj  blizini Crnog mora biti najveća na svijetu i da će ukupan obim gasa koji će se transportovati dostići  63 milijarde kubnih metara godišnje, što je 10 odsto ukupne tražnje gasa u Evropi.

U izgradnju “Južnog toka”, koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara, prenosi Itar-Tass.

Podmorska dionica gasovoda vodiće od  kompresorske stanice “Beregovaja” na ruskoj obali Crnog mora do Burgasa na bugarskoj obali.  Ukupna dužina podmorske dionice iznosiće oko 900 kilometara na maksimalnoj dubini većoj od dva kilometra.

Da bi “Južni tok” mogao da bude popunjen do punog kapaciteta od  63 milijarde kubnih metara, ruski sistem za transport gasa biće proširen izgradnjom dodatnih 2.446 kilometara  cjevovoda i 10 kompresorskih stanica, ukupnog kapaciteta od 1.437 megavata. Taj projekat, pod nazivom “Južni koridor”, biće realizovan u dvije faze, do decembra 2019.

“Južni tok”  je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.

Ministrica energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je ranije ove sedmice da će Zakon o Južnom toku biti usvojen do kraja godine i da izgradnja tog gasovoda u Srbiji treba da počne u decembru.

Prvi nacrt tog pravnog akta očekuje se za 15 dana, i po hitnom postupku biće upućen u Skupštinu, rekla je Mihajlović  i podsjetila da se Srbija obavezala prema ruskim partnerima da će usvojiti taj zakon.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće oko 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a očekuje se da će u njoj, takođe, biti čvorište za snabdijevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Projekat trase “Južnog toka” kroz Srbiju je najveći investicioni projekat u posljednjih šest decenija u Srbiji i njegova vrijednost, samo za izgradnju, procjenjuje se na oko dvije milijarde eura.

Akcionari “Južnog toka” su ruski Gazprom koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu posjeduju italijanski ENI, francuski EDF i njemački BASF.