Svijet Udarno Vijesti

“Balkan nije evropsko bure baruta”

Akademski direktor u Centru za proučavanje međunarodnih poslova Londonske ekonomske škole Svetozar Rajak ocijenio je u petak, na predstavljanju istraživanja Gallupa pod nazivom “Balkanski pogledi na multipolarni svijet”, da su savezništva koja su države te regije tokom historije sklapale bila proizvod date situacije, a ne nekih prirodnih veza i da je pogrešna ocijena da je Balakan “bure baruta”.

“Savezništva balkanskih država sa svjetskim silama nisu stvar “prirodnih aspiracija”, nego su bila plod trenutne situacije”, rekao je Rajak na panelu u okviru predstavljanja istraživanja i ocijenio da je  pogrešna evropska percepcija Balkana kao “bureta baruta“, prenosi Tanjug.

” Balkan nije “evropsko bure baruta”, kako se često predstavlja, i historija jasno ukazuje na to da je obrnuto. Balkan je eksplodirao svaki put kada je u Evropi dolazilo do promjene ravnoteže sila“,rekao je on.

Istraživanje, koje je provedeno jula 2010. u svim državama zapadnog Balkana na uzorku od po 1.000 ispitanika, ukazuje da je stav građana ovog regiona prema međunarodnim organizacijama tokom posljednjih godina “konstantno poboljšavan”, dok odnos prema najvećim svjetskim silama u regionu veoma varira.

Tako, naprimjer, SAD imaju najgoru reputaciju među građanima centralne Srbije, gdje politiku Washingtona podržava samo devet posto ispitanika, a najbolju na Kosovu, gdje pozitivno mišljenje o najvećoj svjetskoj sili ima čak 94,5 posto građana.

Slična, ali obrnuta, je situacija s Rusijom koja ima najveći ugled na jugu Srbije (66 posto), a najgori na Kosovu (4 posto).

Najgori stav prema Njemačkoj imaju kosovski Srbi, među kojima samo tri posto ispitanika podržava politiku najsnažnije evropske države, dok se Njemačka najviše cijeni među njihovim albanskim sugrađanima koji Njemačku podržvaju s 93 posto.

I Tursku, koja krupnim koracima vraća svoj uticaj na ovaj region, najviše cijene na Kosovu (96 posto), a prema njoj su najrezervisaniji građani obalskog dijela Hrvatske među kojima dobro mišjenje o ovoj državi ima samo 17 posto građana.

Istraživanje ukazuje da je odnos građana Srbije prema svim najuticajnijim svjetskim državama, uključujući Rusiju i Kinu, pogoršan u posljednjih nekoliko godina.

Rajak je ovaj fenomen objasnio činjenicom da su građani Srbije “duboko razočarani” u sve “velike igrače” na svjetskoj sceni.

On je ocijenio i da rezultati istraživanja ukazuju da “region pokazuje političku zrelost i danas stvari posmatra na pragmatičan način s gledišta koje je više usmjereno na blisku budućnost, nego na prošlost”.

Glavni analitičar predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, Dejan Jović upozorio je na skupu da bi bilo veoma loše kada bi se proširenje EU zaustavilo sada na učlanjenju Hrvatske i da bi to moglo da proizvede nove političke i međunacionalne napetosti u regionu.

Nikako ne treba podizati novi Berlinski zid koji bi se protezao između Hrvatske i BiH ili između Hrvatske i Srbije. Tako nešto bi na scenu vratilo nacionalizam iz 90-ih godina“, rekao je on.

Jović je ocijenio i da se situacija u regionu, ali i u EU drastično promijenila u odnosu na prije 20 godina, jer, kako je rekao, ni Balkan danas više nije nestabilan region kakav je nekada bio, a ni EU više nije onako homogena i snažna zajednica kakva je ranije bila.

 

Fena/Informer.ba