Crna hronika Udarno Vijesti

Rajko Milovanović prvo sebi iskopao rupu pa ga ubili

Željko Đurić, svjedok Tužilaštva BiH, danas je u Sudu BiH na suđenju Zijadu Turkoviću i njegovoj zločinačkoj organizaciji kazao da je Rajko Milovanović sam sebi iskopao rupu u koju je ukopan nakon ubistva.

Đurić je sklopio sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH, te je osuđen na četiri godine zatvora.

Na današnjem ročištu Đurić je kazao da je Milenko Lakić, jedan od optuženih kojeg terete da je po Turkovićevim nalozima ubijao ljude, od njega tražio da Milovanovića odvede do mjesta kod Janje pored Drine gdje treba da iskopa rupu. Nakon što je Milovanović ranije iskopao rupu, on se zajedno sa Đurićem, Danijelom Planinčićem i Milenkom Lakićem iz Bijeljine vozio do tog mjesta gdje je kopao.

“Tokom vožnje Lakić je kazao Milovanoviću: ‘Doći će dvije osobe. Je l’ problem da ih odradiš?’ Rajko je kazao da nije nikakav problem. Kad je spomenuo ‘dvojicu’, ja sam se prepao. Mislio sam da će ubiti mene i Planinčića. Tada sam od šoka izgubio kontrolu nad vozilom te smo smakli s puta”, kazao je Đurić.

Kada su došli u blizinu tog mjesta, Đurić je ostao u automobilu nekoliko minuta da preparkira automobil.

“Kada sam došao do mjesta gdje je bila rupa, vidio sam da je u rupi Rajko. Noge su mu virile, dok je ostali dio tijela već bio zakopan. Laki je pušio, dok je Planinčić zatrpavao leš. Laki mi je kazao da pomognem i onda sam ja rukama počeo nabacivati zemlju u grobnicu”, kazao je Đurić, istakavši da je raka bila plitka, te da nisu u nju mogli staviti i kofer koji je pripadao Milovanoviću, nego su ga bacili u Drinu.

Đurić je kazao da nije vidio ko je pucao na Milovanovića, iako mu je Planinčić ranije govorio da istražiteljima kaže da je pucao Milenko Lakić. Đurić je jučer u Sudu BiH kazao da je uplašen za svoj život u zatvoru u Foči, gdje dobija indirektne prijetnje.

Đurić je svjedočio i da je zajedno sa Lakićem u nekoliko navrata dolazio u Sarajevo, ali da nije obavljao nikakve poslove. Kazao je da je eksplozivnu napravu, kojom je trebalo da bude ubijen Naser Keljmendi, u stan u Sarajevu Lakiću donio Zijad Turković.

Danas se na suđenju ponovo pojavio Danijel Planinčić, koji je osuđen na šest i po godina zatvora, te je ponovo odbio da svjedoči protiv Zijada Turkovića i Milenka Lakića, zbog čega ga je Sud osudio na mjesec zatvora.

Emir Zeković, jedan od dva svjedoka pokajnika Tužilaštva BiH koji su dobili imunitet, danas je govorio o svom učešću u tri pokušaja ubistava koja su stavljena na teret Turkoviću, a trebalo je da ih izvrši Milovanović.

Zeković je kazao da je sve naredbe dobijao od Isljama Kalendera. Kalender je ranije na suđenju optužio Turkovića da je sve naredbe dobijao od njega. Zeković je potvrdio da je Turkovića poznavao samo ovlaš, ali je potvrdio da ga je vidio da ulazi u zgradu u kojoj su bili izvršioci pljačke na aerodromu prilikom podjele plijena.

Zijad Turković i njegova grupa optuženi su za pet ubistava, četiri pokušaja ubistva, pljačku kargo centra sarajevskog aerodroma, trgovinu drogom i druga krivična djela.

Fabrika u Makedoniji

Svjedok pokajnik Emir Zeković kazao da je Zijad Turković od svog udjela u pljački kargo centra sarajevskog aerodroma, kada je ukradeno oko 250.000 KM, uložio u poslove u Makedoniji.

“Isljam Kalender mi je rekao: ‘Zika je kupio Šejli fabriku u Makedoniji i to je sada na nju prepisano, ali će biti naše’“, kazao je Zeković, istakavši da su u krivičnim djelima koristili i stan Zijadove supruge Šejle.

Zeković je istakao da je Šejla tokom istrage, a nakon podizanja optužnice, u dva navrata pokušala da se sastane sa njim, što je on odbio.

Tokom unakrsnog ispitivanja Zeković je priznao da je u lošim odnosima sa Kalenderom, za kog je kazao da ga je više puta prevario, te da laže. Zijad Turković se jučer požalio na madijsko izvještavanje o suđenju, istakavši da je u medijima već osuđen na 40 godina zatvora.

 

Nezavisne/Informer.ba