BiH Udarno Vijesti

Ramo Kadrić: Ako preživim ovu nepravdu, tužit ću policiju i RS!

Povratnik Ramo Kadrić u selo Gladoviće (Srebrenica) koji je uhapšen u akciji „Ruben“ MUP RS, a potom i pušten na slobodu javljajući se na telefon novinaru novinske agencije Patria pozdravljao se s komšijom: „Nikola, hvala puno za podršku, dođi opet“, bile su Kadrićeve riječi prije nego je kroz suze prozborio halo.

Na pitanje novinara ko je Nikola, Kadrić je ne mogavši zaustaviti suze kazao:

–  Moj komšija i hvala svima koji brinu – kazao je Kadrić.

On je dalje pojasnio da je teško bolestan i da ne zna kako će preživjeti torturu koju je osjetio na svojoj koži, a uhapšen je jer je navodno terorista!

–    Kakav ja terorista. Osjećam se grozno, uplašeno. Moja supruga ima i šećer i evo još ne dolazi sebi. Trese se sva. Ovo što smo mi doživjeli nema nigdje na svijetu. Ja sam čovjek poljoprivrednik, a ne terorista – kazao je Kadrić.
Strah koji je osjetio kada je policija RS-a uperila i repetirala oružje prema njemu bio je mjerljiv s onim strahom iz agresije, a sada se Kadrić pita može li sve ovo preživjeti.

–   Jako sam slab i ako ovo preživim razmišljam o tužbi i naknadi štete za duševnu bol meni i mojoj porodici – dodao je Kadrić.
Inače, Kadrić je prvi čovjek povratnik u Srebrenicu u selo Gladovići, otac je petero djece i ima devetero unučadi.

–   Pa, zar ja u ovim godinama da budem terorista. Moja porodica je u strahu, a jučer su mi i sina pratili po Konjević Polju, ne znam, da nisu pomislili da će nešto učiniti. Policija je u Bijeljini bila korektna prema meni. Bilo je malo provokacija, ali situacija je katastrofalna – dodao je Kadrić.
I za kraj kao i pravi Bošnjak domaćin pozvao je novinara u obilazak Srebrenice i okoline.

–  Dođite kod mene bujrum svi. Ima mjesta, nije Ramo terorista već Bošnjak povratnik – istakao je Kadrić.

Danas je u posjetu Kadriću došao i Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebernica koji je među prvima alarmirao javnost na nepravdu koja se proteklih dana dešava povratnicima u manji bh. entitet.

 

Nap.ba/Informer.ba