BiH Udarno Vijesti

Ranjeni Libijci dolaze na liječenje u FBiH

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović sastao se jučer u New Yorku sa ambasadorom Libije pri Ujedinjenim nacijama Ibrahimom O. A. Dabbashiem.

Tema razgovora bio je prihvat libijskih državljana u Bosnu i Hercegovinu u svrhu liječenja i rehabilitacije ratom uzrokovanih rana, ozljeda i invaliditeta, ali i drugih teških oboljenja kod odraslih i djece.

Naime, Libija je putem svoje Ambasade u Sarajevu izrazila interes za upućivanjem određenog broja svojih državljana na liječenje i rehabilitaciju u BiH, te je Federalno ministarstvo zdravstva u tom pravcu, a na osnovu inicijative Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poduzelo određene pripremne aktivnosti.

Ministar Mesihović je, ovom prilikom, upoznao libijskog ambasadora sa do sada poduzetim aktivnostima unutar zdravstvenog sektora Federacije BiH u vezi sa prihvatom libijskih državljana na liječenje i rehabilitaciju, smještajnim kapacitetima zdravstvenih ustanova na području Federacije BiH, kao i o tome da je u toku formiranje stručnog tima za raspoređivanje libijskih državljana u zdravstvene ustanove, koordinaciju i praćenje realizacije svih neophodnih aktivnosti, saopšteno je iz ministarstva.

 

Informer.ba