Crna hronika Udarno Vijesti

Ranjeni policajac Mirsad Velić nije životno ugrožen, ali će njegov oporavak trajati duže

Zdravstveno stanje radnika obezbjeđenja Ambasade SAD u Sarajevu Mirsada Velića, koji je juče ranjen prilikom napada na zgradu ambasade, je stabilno, potvrdio je Srni Bakir Nakaš, direktor Opšte bolnice ‘Abdulah Nakaš’ u Sarajevu

 ”Operacija je uspjeno završena, pacijent je noć proveo mirno, ima blage bolove u zglobovima i nije životno ugrožen’‘, rekao je Nakaš, dodavši da je o eventualnim posljedicama koje mogu da ostanu još rano govoriti, jer se radi o prostrelnoj rani oba skočna zgloba.

Policajca Mirsada Velića jutros su posjetili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri Nedžad Ajnadžić, Muhamed Budimlić i Zlatko Vuković. Zahvalili su mu i čestitali zbog iskazane hrabrosti i požrtvovanja, jer je rizikujući vlastiti život učinio sve što je bilo u njegovoj moći da spriječi nastajanje težih i većih posljedica jučerašnjeg terorističkog čina na Ambasadu SAD-e i građane Kantona Sarajevo.

Direktor Opće bolnice „Abdulah Nakaš“, doktor Bakir Nakaš, je istakao da će Velićev oporavak trajati duže, ali i da, prema njihovoj procjeni, ne bi trebao imati većih posljedica.

Veliko hvala medicinskom timu ove bolnice koji je svojim zanjem i humanošću na najbolji način zbrinuo ranjenog policajca“, istakao je premijer Musić, te najavio da će sve troškove njegove rehabilitacije, uz konsultaciju s medicinskim timom koji radi na njegovom oporavku, snositi zajednički ministarstva za boračka pitanja i zdravstva Kantona Sarajevo.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Zlatko Vuković je ovom prilikom istakao da je bolničko osoblje u Kantonu Sarajevo još jednom pokazalo i potvrdilo svoju spremnost da se uspješno izbori s nepredviđenim situacijama, kakva je bila ona jučerašnja, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, vehabija iz Srbije Mevlid Jašarević pucao je juče popodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tome ranio radnika na obezbjeđenju američke Ambasade, koji je operisan i trenutno je van životne opasnosti.

Pripadnici Sipe su ranili Jašarevića iz snajpera i razoružali ga, nakon čega je prebačen u bolnicu gdje mu je pružena ljekarska pomoć i trenutno se nalazi pod jakim policijskim nadzorom.

Jašarević, koji je tokom jučerašnjeg terorističkog napada bio naoružan i sa dvije ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine. On je 30. novembra 2010. godine uhapšen u Novom Pazaru, jer je bio potencijalna prijetnja stranim ambasadorima koji su posjetili taj grad.

 

Agencije/Informer.ba