BiH Udarno Vijesti

Ranko Škrbić: Pokrenut ćemo kampanju da se dodatno oporezuje ”brza hrana”

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić tvrdi da će pokrenuti kampanju da se dodatno oporezuje tzv.”brza hrana”, jer je ona, uz sokove, izvor nezdravih stilova života, pojačane gojaznosti, te dijabetesa.

Podsjetivši da su neke zemlje uvele poreze na “brzu hranu”, posebno ako se nalaze u blizini škola, kako bi bili nekonkurenti zdravoj ishrani, Škrbić je rekao da “RS to nije u mogućnosti sama da uradi, već zajedno s Federacijom BiH”.

Ministar zdravlja je naveo da je istraživanje Instituta za javno zdravstvo RS-a pokazalo da su djeca predškolskog i školskog uzrasta sada gojaznija nego prije 10 godina.

Na promociji domaćih prehrambenih proizvoda danas u Banjoj Luci, povodom Svjetskog dana hrane, na kojoj se predstavilo 25 izlagača iz RS-a, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Slobodan Stanić je pozvao proizvođače da unaprijede svoju proizvodnju kako bi bili konkurentni na tržištu.

Najavio je za naredni period pojačanu kontrolu proizvoda iz uvoza, kako bi se, kaže, loši proizvodi odstranili sa tržišta.

 

Fena/Informer.ba