Svijet Udarno Vijesti

Raseljeno selo radi zaštite tigrova

Selo u sjevernoj indijskoj državi Radžahstan raseljeno je radi zaštite tigrova, saopćili su zvaničnici danas.

Iz sela Umra, u rezervatu tigrova Sariska, 82 porodice s više od 350 članova, preseljeno je na novu lokaciju.

U rezervatu Sariska nema nijednog tigra, a prije tri godine bilo ih je pet. U rezervatu, čija je površina 886 kvadratnih kilometara, 2002. godine bilo je 16 tigrova.

Broj tigrova u Indiji u posljednjim decenijama je u naglom padu. Prema popisu tigrova iz 2011. godine, u divljini živi 1.700 tigrova.

Prije jednog vijeka procjenjivalo se da je u Indiji bilo 100.000 tigrova.

Umri je drugo selo u Sariski koje je iseljeno kako bi se osiguralo odgovarajuće stanište za tigrove i povećanje broja tih životinja.

Mještani sela su se preselili prošle sedmice.

– U rezervatu za tigrove ima 11 sela s ukupno 2.500 mještana koji se trebaju iseliti kako bi se tigrovi dodatno zaštitili, izjavio je za BBC PS Somasekhar, šef agencije za zaštitu tigrova rezervata Radžahstan.

Mještani tih sela uglavnom su pripadnici lokalnih plemena.

Somasekhar je izjavio da su u toku aktivnosti na osiguranju iseljavanja mještana još četiri sela u naredne četiri godine.

– To je dugotrajan proces jer mještani moraju pristati na iseljavanje. Ne možemo ih prisiliti da odu. Samo ih možemo uvjeravati, izjavio je on.

– Mještani dobiju odštetu u zemlji, stoci i gotovini do milion rupija (20.000 dolara), i bit će raseljeni na najbližem obradivom zemljištu u blizini rezervata, izjavio je za BBC načelnik odjela za zaštitu prirode u Radžahstanu AC Chaubey.

 

Fena/Informer.ba