BiH Udarno Vijesti

Rasema Handanović zvana “Zolja”: Da sam znala da me traže sama bih došla

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Rasemi Handanović zvanoj “Zolja”, koja se tereti za zločine počinjene u Trusini 1993. godine, uz obrazloženje da postoji mogućnost da utiče na svjedoke, kontaktira izvršioce i napusti teritoriju BiH.

Odbrana Handanovićeve  predložila je Vijeću Suda BiH da umjesto pritvora budu izrečene mjere zabrane sastajanja i kontakta sa određenim svjedocima i oduzimanje putnih isprava.

“Da sam obaviještena ili pozvana pred Sud, došla bih dobrovoljno. Nisam znala da sam Sudu potrebna“, rekla  je Handanovićeva i dodala da nema namjeru bježati.

Sud BiH će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora donijeti naknadno, prenosi Birn.

Tužilaštvo BiH tereti Rasemu Handanović, bivšu pripadnicu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande Armije RBiH, za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine.

U napadu  je, prema  navodima Tužilaštva BiH, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koji su se prethodno predali, te ranjeno više lica, među kojima je bilo dvoje djece.

Tužilaštvo BiH smatra da je osumnjičena Handanovićeva lično učestvovala u strijeljanju tri vojnika koji su se predali i tri civila.

Odbrana i Tužilaštvo BiH su naglasili da je potrebno da Sud BiH omogući osumnjičenoj Handanovićevoj medicinske preglede zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi.

Handanovićeva je jučer izručena pravosuđu BiH iz SAD.

 

Srna/Informer.ba