Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Raskol u Evropskoj centralnoj banci: Stark otišao, indeksi padaju, euro ugrožen

Jučer je bio još jedan crni dan na evropskim berzama. Poslije ostavke Jirgena Starka (Jurgen), člana Upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB), indeks akcija njemačke berze DAX naglo je pao – na najniži nivo u posljednje dvije godine.

Dileri na berzi kažu da odlazak Starka znači daljnji gubitak povjerenja u ECB. Mnogi strahuju za stabilnost u eurozoni.

Postoji sukob

Robert Halver, analitičar tržišta u banci Bader, kaže:

Kada je riječ o politici stabilizacije eura, postoji sukob, to je sasvim jasno. To pokazuje podijeljenost u ECB i to je vrlo, vrlo negativno, jer je ECB trenutno jedina instanca u eurozoni koja može da osigura stabilnost“.

Kupovina državnih obveznica ugrožava stabilnost eura, smatra on. Te brige za stabilnost eura se smatraju pravim razlogom za njegovu ostavku. Ali, je li stabilnost zajedničke evropske valute zaista ugrožena? Ministar finansija Njemačke Wolfgang Schauble pokušava smiriti duhove.

Azmusen kandidat

Osim toga, Evropska centralna banka zalaže se za stabilnost evropske valute. Euro je stabilna valuta još od njenog uvođenja u upotrebu” – kazao je Schauble.

Za sada se ne zna ko će naslijediti Starka na tako važnoj funkciji u Evropskoj centralnoj banci. Polazi se od toga da će to opet biti Nijemac. Kao kandidat koji obećava spominje se njemački državni sekretar za finansije Jerg Azmussen.

Razlika u mišljenju

Očigledno da je između Jean-Claude Trichet, predsjednika ECB-a, i sada bivšeg glavnog ekonomiste Starka na kraju došlo do nepremostivih razlika u mišljenju.

Kao razlog spora važi kontroverzni kurs ECB-a. Pod utjecajem Tricheta, Evropska centralna banka kupuje državne obveznice visoko zaduženih zemalja – do danas je za te svrhe izdvojeno više od 130 milijardi eura.

 

Informer.ba