BiH Udarno Vijesti

Raspisan tender: Bh. firme ponovo izbačene iz igre

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je tender za izbor izvođača za završetak radova na prvoj dionici sarajevske zaobilaznice, ali se domaće kompanije nemaju razloga radovati.

Novi udarac

Uvjeti za dobivanje posla takvi su da ih ne ispunjava nijedna naša građevinska kompanija. Radove na ovoj dionici izvodila je kompanija SCT, koja je bankrotirala i ostala dužna desetak miliona maraka našim firmama.

Na ovoj dionici do sada je urađeno 75 posto posla, a najveći dio obavile su domaće kompanije koje su radile kao podizvođači. Kompanija koja želi aplicirati za glavnog izvođača mora imati godišnji promet od 60 miliona maraka u posljednjih pet godina, odnosno promet od 300 miliona u petogodišnjem periodu. Osim toga, firma mora imati najmanje 20 miliona maraka likvidnih sredstava.

Najniža cijena

Dokazi o ispunjavanju uvjeta mogu se poslati do 18. novembra, a one firme koje zadovolje kriterije, potom će slati finansijske ponude. Onaj ko ponudi najnižu cijenu, dobit će posao. Drugim riječima, radovi bi mogli startati najranije na proljeće.

Posao završetka dionice, kako je predviđeno tenderom, trajat će pet mjeseci. No, treba kazati da ova dionica neće imati nikakvu ulogu dok se ne sagrade druga i treće dionica sarajevske zaobilaznice, na kojima radovi nisu ni počeli.

  • Dionica je duga 5,7 kilometara
  • Sadrži veliku petlju Butila
  • Ima dva dvostruka tunela Oštrik i Ožega
  • Obuhvata tri vijadukta Oštrik, Reljevo i Rječica

 

Dnevni avaz/Informer.ba