Region Udarno Vijesti

Rasplakani zločinac Ratko sletio u Rotterdam

Ratko Mladić” je u avionu na putu prema Haškom tribunalu”, rekla je na konferenciji za novinare u 17:30 sati srpska ministrica pravosuđa Snežana Malović. Mladić je u 19:45 sletio u Rotterdam oko 19:45 sati. Helikopterom će biti prebačen u haški pritvor. Zajedno s njim putovali su i pripadnici srpske Žandarmerije, potvrdio je ministar policije Ivica Dačić. U Scheveningenu se nalaze novinarske ekipe koje očekuju ratnog zločinca.

Mladić bi se pred sudom trebao pojaviti u narednih  48 sati, kazala je Malović u svom obraćanju novinarima. Tanjug tvrdi da je Serge Brammertz, glavni haški tužitelj, odgodio ranije dogovoreni put u New York kako bi u Haagu dočekao Mladića

Kolona policijskih vozila došla je malo prije 15 sati ispred Specijalnog suda u Beogradu, gdje se u pritvoru nalazio Ratko Mladić. Mladić je policijskim vozilima prebačen iz pritvora u Specijalnom sudu. Prema aerodromu je vozilo i nekoliko lažnih kolona, kako se ne bi znalo u kojem je Mladić konvoju. Prva kolona policijskih vozila pred sud je došla oko 15 sati. Oko 16:40 sati Sud je napustila jedna marica s uključenom rotacijom i pet blindiranih džipova. Promet pred Specijalnim sudom i na autocesti prema Zračnoj luci “Nikola Tesla” bio je zatvoren sve do 17:23 sata.

Rasplakao se kad su ga posjetile supruga i sestra

Srpski mediji navode da je Mladića malo iza 15 sati posjetila supruga Bosiljka i profesorica međunarodnog prava Smilja Avramov. Njegov advokat novinarima je rekao da je Mladić vrlo teško podnio posjetu supruge i sestre, te se odmah rasplakao. “Ne može se smiriti”, kazao je advokat Šaljić.

Podsjetimo da je Mladić ranije izrazio želju da profesorica u penziji Avramov bude njegov pravni savjetnik pred Haškim tribunalom, Kako javlja Blic Mladić je danas svjedočio pred istražnim sudcem u Beogradu da je oružje, koje je pronađeno 4. decembra 2008. godine u ormar porodične kuće na Banovom Brdu – njegovo. Riječ je o postupku koji se vodi protiv njegove supruge Bosiljke Mladić zbog nezakonitog držanja oružja, prenosi index.

 

Informer.ba