BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Rat kablovskih operatera u Sarajevu

Iz telekomunikacijske firme “Telemach” tvrde da napadi i sabotaže na infrastrukturu ove firme traju i godinu nakon bombaškog napada na sjedište ove firme u Sarajevu.

“Incidenti se događaju vrlo često. Svi incidenti se dešavaju uglavnom kada pokušavamo da širimo mrežu i osvajamo nove korisnike od konkurencije“, kazao je Husejin Jusić, direktor “Telemacha”.

Jusić ističe da su napadi na “Telemach” nastavljeni i nakon bombaškog napada. Najčešće u noćnim satima uništavaju mašine za kopanje mreže, presijecani su kablovi za TV i Internet.

“Ovi kvarovi nisu posebno skupi, međutim, teško ih je popraviti i otkriti, tako da u mnogim slučajevima naši korisnici budu određeno vrijeme bez naše usluge. Ove incidente zbog osiguranja prijavljujemo policiji, ali nijedan slučaj nije riješen jer je teško dokazati ko stoji iza ovih napada“, kazao je Jusić, istakavši da ni prošlogodišnji bombaški napad na “Telemach” nije rasvijetljen.

Krajem januara prošle godine nepoznati počinilac, ili više njih, u noćnim satima bacio je nepoznatu eksplozivnu napravu ispred sjedišta telekomunikacijske kompanije “Telemach” u sarajevskom naselju Điđikovac. U ovoj eksploziji niko nije povrijeđen, ali su korisnici usluga ove firme u Sarajevu na određeno vrijeme ostali bez Interneta i kablovske televizije.

“Nažalost, niko nije uhapšen niti je utvrđeno ko stoji iza ovog napada. Mi smo se preselili u novo sjedište. Iako postoje stalne opstrukcije sada je klima za poslovanje bolja nego ranije i mi, ipak, nađemo način da dođemo do novih korisnika“, kazao je Jusić.

U firmi “HS”, koja je glavni konkurent “Telemacha” u Sarajevu i koja je ranije optuživala “Telemach” za nelegalnu konkurenciju i nezakonito vrbovanje korisnika firme “HS”, nisu željeli komentarisati navode o sabotiranju infrastrukture “Telemacha”.

“U RAK-u nismo imali prijava zbog sabotaža. To i nije naša odgovornost. Što se tiče zakonskog osnova sve firme imaju mogućnost fer konkurencije i širenja na nova područja. Međutim, činjenica je da su se na početku firme ‘podijelile’ po određenim kvartovima i opštinama i da je sada teško novim  firmama ući na ta područja”, kazala je Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, pišu Nezavisne novine.

 

Informer.ba