Svijet Udarno Vijesti

Ratko Mladić nema novaca za odbranu

Haški optuženik Ratko Mladić podnio je u srijedu Haškom tribunalu (ICTY) dokument u kome navodi da nema novca da sam finansira svoju odbranu.

Na pres-konferenciji u Tribunalu je saopćeno da je bivši ratni komandant vojske bosanskih Srba 22. juna uputio sudu i drugi podnesak u kom je dao imena sedam advokata među kojima vidi svoje potencijalne branioce.

U sudu u Haagu ne žele da navode imena s Mladićevog spiska, ali potvrđuju da je Mladić u tom pismu naveo da bi najviše volio da ga zastupaju njegov dosadašnji advokat Miloš Šaljić i Aleksandar Mezjajev.

Mladić je u ponedeljak, 3. jula, trebalo da se – drugi put – izjasni o optužnici za genocid i zločine protiv čovečnosti u BiH od 1992. do 1995, za šta ga tereti Tribunal u Haagu, u 11 tačaka, ali je to ročište na kratko prekinuto, nakon što je predsjedavajući sudija izbacio optuženog iz sudnice.

Mladić je konstantno prekidao sudiju Alpfonsa Orieja, odbijajući da se izjasni o krivici bez njegovih advokata, ponavljajući da želi da ga zastupaju Miloš Šaljić i Aleksandar Mezjajev.

Predstavnik Sekretarijata suda Martin Petrov izjavio da su u toku konsultacije Mladića i advokata s liste koje je on podnio sudu i da vjeruje da će do sljedeće nedjelje biti nađena rješenja za Mladićevu odbranu.

U Sekretarijatu takođe napominju da se neki od advokata koje je Mladić naveo u pismu već nalaze na spisku haških branilaca, odnosno već su nastupali pred Tribunalom.

Obraćajući se medijima, savjetnik glavnog haškog tužioca Serga Brammertza, Frederick Swinnen, izjavio je da tužilaštvo “vjerovatno neće predlagati da se Mladiću sudi zajedno s Radovanom Karadžićem”, kako se ranije spekulisalo, prenose agencije.

 

Fena/Informer.ba