Region Udarno Vijesti

Ratko Mladić u teškom stanju, prekinuto saslušanje u sudu!

Istražni sudija Odjeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine prekinuo je večeras saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog, izjavio je njegov advokat Miloš Šaljić.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspio jer bivši ratni vođa bosanskih Srba nije mogao da komunicira.

Istražni sudija čak nije uspio da uzme ni lične podatke od Mladića, rekao je Šaljić, i dodao da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zamjeniku tužioca Brunu Vekariću.

Prema tvrdnjama advokata, Mladić je na saslušanju, koje je počelo oko 19.30h, govorio nepovezano.

Šaljić je rekao da će Mladića večeras pregledati ljekari tvrdeći da taj pregled nije obavljen ranije danas kako je saopšteno.

Advokat očekuje da će sutra istražni sudija ponovo pokušati da sasluša Mladića.

Govoreći o psihofizičkom stanju Mladića, Šaljić je rekao da je on svjestan da je uhapšen i gdje se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Šaljić je dodao da Mladić, iako je prilikom današnjeg hapšenja, bio naoružan, nije želio da upotrebi oružje.

Mladić je, prema riječima njegovog advokata, pitao za svoju porodicu. Šaljić je rekao i da će porodica sutra da posjeti Mladića.

Tužilac Vekarić: Saslušanje Mladića se nastavlja sutra

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je večeras da će saslušanje Ratka Mladića biti nastavljeno sutra, ali nije želio da govori o današnjem saslušanju koje je prekinuto.

Vekarić je novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu rekao da je potvrđen identitet Mladića i da se dalje sprovodi procedura izručenja u skladu sa zakonom Srbije. On je naveo da se Mladić “drži svog stava” koji je opšte poznat u javnosti, ali nije precizirao o čemu je riječ.

Zamjenik tužioca je istakao da je bivši ratni vođa bosanskih Srba, koji je danas uhapšen, pod stalnim ljekarskim nadzorom, prenosi Beta.

 

Informer.ba