Svijet Udarno Vijesti

Ratku Mladiću će presuditi sudija koji misli da se u Srebrenici nije dogodio genocid!

Glavni sudija u procesu protiv Ratka Mladića (koji je dobio oznaku IT-09-92-I) bit će sudac Christoph Flugge, a u sudskom će vijeću uz njega sjediti i Alphons Orie i Bakone Justice Moloto, odlučio je Mehmet Guney, v.d. predsjednika Haškog suda, koju tu dužnost obavlja u odsutnosti predsjednika Patricka Robinsona i potpredsjednika O-Gona Kwona.

Nijemac Flugge član je Haškog suda od 2008. godine, a pravničku karijeru kao advokat započeo je još 1973. godine. Već sa 30 godina imenovan je na funkciju javnog tužitelja u Berlinu, a u Haag je došao s funkcije državnog tajnika u njemačkom ministarstvu pravosuđa koju je vršio od 2001. do 2007. godine.

Flugge je do septembra 2009. bio i član sudskog vijeća u procesu protiv Radovana Karadžića, tokom kojeg je uspio izazvati i popriličan skandal. Naime, Flugge je u julu 2009. godine za Der Spiegel izjavio da je termin “genocid” nepotreban u opisivanju zločina u Srebrenici, te da bi termin “masovno ubojstvo” bio prikladniji, što je naišlo na žestoke kritike.

 

Informer.ba