Svijet Udarno Vijesti

Ratni zločinac Radovan Karadžić: U Manjaču su smještani kriminalci, u njoj je bilo i Srba

Ratni zločinac Radovan Karadžić je u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom kazao da nijedan od preko 4.000 zarobljenika u logoru na Manjači 1992. godine “nije bio pritvoren zbog toga što je druge vjere”, nego “zbog sumnje, osnovane ili ne, o krivičnom djelu”, prenois BIRN.

KDZ-163, svjedok Haškog tužilaštva i nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je 1992. godine ispitivao zarobljenike u logoru na Manjači, ali je dodao da “o vjeri i naciji nikada nije razmišljao” i da mu je to bila “sporedna stvar”.

“Na Manjači je bilo najviše muslimana – preko 95 odsto. Bilo je i 150 Hrvata i pet Srba. Tako da vjera i nacija nije bila opredjeljujuća za dolazak na Manjaču”, rekao je svjedok dok ga je Karadžić unakrsno ispitivao.

Na tvrdnju Karadžića da je logor Omarska kod Prijedora bio “istražni centar”, KDZ-163 je uzvratio da to “ne može potvrditi”, zato što u Omarskoj nije bio, ali da je čuo za termine “istražni i sabirni centar”.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja sugerisao da su ubistva i zlostavljanje zatočenika u logorima u blizini Prijedora bila djela nekontrolisanih pojedinaca i izraz “društvene patologije”, te upitao svjedoka kakva je bila sudbina zarobljenika odvedenih sa Manjače.

“Svi koji su sa Manjače odvođeni, uglavnom su išli u razmjenu. Nijedan nije stradao ili, ne daj Bože, bio ubijen”, odgovorio je KDZ-163.

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, tereti se za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, među kojima je i Prijedor, kao i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce u periodu od 1992. do 1995. godine.

Zaštićeni svjedok KDZ-163 počeo je sa svjedočenjem juče, kada je rekao da su se u julu 1992. godine 24 Bošnjaka iz Sanskog Mosta ugušila u prenakrcanim šleperima koji su ih dopremili u Manjaču.

KDZ-163 je posvjedočio i da je “jedan broj zarobljenika” iz Omarske u avgustu bio ubijen pred kapijama Manjače, te da su dva Bošnjaka drugom prilikom bila ubijena u samom logoru.

Na Karadžićevu sugestiju, KDZ-163 je na ovom ročištu potvrdio da su srpski vojnici na Manjači “s raznih strana dobijali naređenja da poštuju Ženevske konvencije”.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

 

Onasa/Informer.ba