Izdvojeno Svijet Vijesti

Ratovi će biti vođeni zbog vode!

Sve veći broj stanovnika i viši životni standard uzrok su za sve veću potrošnju vode, a time i smanjenje vodenih rezervi. Više potrošnje uz sve manje zalihe siguran je recept za sukob.

Postoje dvije stvari koje su ljudima neophodne, nezavisno o tome gdje žive, a to su voda i hrana. Pri tome je voda bitna i za proizvodnju hrane. Ako potražnja za “plavim zlatom” postane veća od ponude, tada je sukob već programiran. Ako pogledamo na rast svjetskog stanovništva i istodobno rast potrošnje vode, tada u vremenima promjene klime budućnost ne donosi ništa dobro. Tim više što mnogi tokovi rijeka prelaze granice zemalja.

U svijetu danas ima 263 vodena puta koja prolaze kroz 145 zemalja. U tim područjima živi 40 odsto svjetskog stanovništva. Njima stoji na raspolaganju 60 odsto slatkovodnih zaliha. Čest predmet sukoba između zemalja na gornjem i donjem toku rijeka su razne brane.

Primjera radi, s projektom postavljanja brane pod nazivom Ataturk, Turska bi na gornjem toku rijeke Tigris doslovno mogla Siriji i Iraku zatvoriti vodenu slavinu, prenosi Deutsche Welle.

Prema procjenama stručnjaka, posebno rizično stanje je sa srednjoazijskim rijekama Amurdaja i Sirdaja, te sa afričkom rijekom Nil.

Tobias fon Losou je jedan od stručnjaka u ovoj oblasti koji je ukazao na istorijat sukoba između Egipta i Sudana s jedne strane i Etiopije sa druge strane, a prema njegovim riječima, osnovni razlog je upravo voda!

 

Informer.ba