Izdvojeno Svijet Vijesti

Ratovi će se voditi zbog nedostatka žena

Kako se svijet približava brojci od sedam milijardi stanovnika, stručnjaci upozoravaju da bi život na Zemlji mogao da postane nesiguran zbog agresivnih neženja koji će se boriti za mlade.

Francuski demograf Kristof Gilmoto upozorio je na taj trend u državama kao što su Indija i Kina, koji se događa zbog toga što roditelji biraju pol djeteta i žene abortiraju ako se otkrije da je pol djeteta ženski. Pobačaji djece neželjenog pola su zabranjeni u ovim zemljama, ali vlasti tvrde da ih je teško primijeniti u stvarnosti.

Mnogi demografi smatraju da će problem manjka punoljetnih žena tokom narednih 50 godina biti jednako težak kao i klimatske promjene, piše AFP.

Prirodno se na svakih 104 do 106 muškaraca rodi 100 žena, a svako bitno odstupanje od tih brojki se pripisuje nekim drugim neprirodnim faktorima. U Indiji i Vijetnamu ta je statistika takva da se na 112 dječaka rodi 100 djevojčica. U Kini je odnos gotovo 120 prema 100 u korist dječaka, a u pojedinim mjestima je odstupanje i veće.

Stručnjaci upozoravaju i da se taj trend širi i na južni Kavkaz gdje Azerbejdžan, Gruzija i Jermenija imaju odnos 115 prema 100, i dalje do Srbije i BiH.

Demografi tvrde kako u ovom trenutku u svijetu “nedostaje” čak 160 miliona žena kao rezultat tradicionalnog preferiranja sinova, smanjene plodnosti i dostupnosti pilula za kontracepciju. Procjenjuje se da u Indiji svake godine oko pola miliona žena ode na abortus zbog činjenice da nose žensku djecu.

“Ranije su ljudi sa sela morali da idu u grad kako bi obavili ultrazvuk”, kazao je Ponam Mutreja iz neprofitne organizacije “Population Foundation of India” i dodao da danas ultrazvučni uređaji dolaze u sela i govore roditeljima kojeg je pola dijete.

Guilmoto upozorava da čak i da sada u Indiji i Kini broj rođene muške i ženske djece dođe u normalno stanje, manjka žena za udaju bi bilo još decenijama.

“Ne samo da će se ti muškarci ženiti stariji, već će biti i mnogo više neženja. To će biti vrlo bitna promjena u državama gdje svako želi da se vjenča”, kazao je Guilmoto.

Mnogi smatraju da će takav trend dovesti do poliandrije, kada žena može imati više muškaraca, i procvata seksualnog turizma. Pesimisti tvrde da će to dovesti do strašnog scenarija po kojem će porasti broj “seksualnih predatora”.

Prije nekoliko godina su politikolozi Valeri Hadson i Andrea den Boer napisale da će azijske države sa previše muškaraca predstavljati bezbjednosnu prijetnju za zapadne države, prenose Vesti online.

“Države sa nesrazmjerom između polova mogu biti vođene samo autoritarno uz suzbijanje nasilja ‘kod kuće’ i izvoza u inostranstvo kroz kolonizaciju i rat“, napisale su autorke.

 

Informer.ba