Region Udarno Vijesti

Razgovori između Beograda i Prištine završeni bez dogovora

Razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine završeni su kasno sinoć bez dogovora o administrativnim prelazima i regionalnom predstavljanju Prištine, a za sada se ne zna kada će biti nastavljeni, rekao je šef beogradskog tima Borislav Stefanović.

Stefanović je naveo da ni poslije više od 12 sati “teških razgovora” nije došlo do dogovora o pitanju administrativnih prelaza ni o regionalnom predstavljanju Prištine i da prištinska delegacija nije imala sluha za prijedloge koje je iznio beogradski tim.

“Mi ostajemo spremni da nastavimo razgovore, ali u ovom trenutku ne može se reći kada će do toga doći“, rekao je Stefanović i dodao da je srpska delegacija predložila veliki broj mogućnosti, opcija i modaliteta u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, ali da je problem što “Prištini iz nekog razloga smeta ova rezolucija iako su u nekim drugim prilikama bili spremni da se pozivaju na nju”.

On je rekao da je o pitanju prelaza prištinska delegacija tražila da se to “zacementira i da tamo stoje simboli Prištine”, a veliki problem je što nisu bili spremni da dozvole prelazak vozila sa tablicama kosovskih gradova koje je izdala Srbija.

“Uprkos svemu tome, bilo je napretka i ostalo je da se dogovorimo o dve-tri stvari. U vezi sa implementacijom uspeli smo da postignemo dogovor o sertifikatima za prelazak administrativne linije”, naveo je Stefanović, prenose  beogradski mediji.

Beogradski mediji saznaju iz izvora Savjeta ministara EU da je na sastanku postignut izvjestan napredak i da će posrednik EU Robert Kuper danas o tome izvijestiti zemlje članice EU, te da će o ovoj rundi dijaloga biti izdato saopštenje.

 

Srna/Informer.ba