BiH Udarno Vijesti

Razgovori o bezviznom režimu nastaviće se 5. i 6. novembra u Tirani

Evropska komisija potvrdila je da će o problemu lažnih azilanata sa Balkana biti razgovarano na predstojećem ministarskom sastanku o pravosuđu i unutrašnjim pitanjima između EU i zemalja regiona 5. i 6. novembra u Tirani, saopšteno je iz EU.

U saopštenju nakon sastanka Savjeta EU za pravosuđe i unutrašnja pitanja u Luxembourgu navodi se da su određene članice evropskog bloka izrazile zabrinutost zbog značajnog povećanja, uglavnom neosnovanih, zahtjeva za azil iz nekoliko zemalja zapadnog Balkana.

Naglašena je važnost preduzimanja određenih mjera za rješenje ove situacije, a od velike važnosti je i dijalog sa zemljama iz kojih dolaze azilanti, istaknuto je u saopštenju.

U tom kontekstu, veliki broj delegacija, zatražio je ubrzanje trenutnih pregovora sa Evropskim parlamentom o amandmanima na pravila bezviznog režima“, navedeno je u saopštenju objavljenom na internet stranici EU.

Evropska komisija je u maju 2011. godine iznijela prijedloge za izmjenu postojećih pravila bezviznog režima. Diskusije komisije i parlamenta započete su u januaru ove godine.

Mjere su usmjerene na klauzulu kojom se, u određenim okolnostima, omogućava privremeno ukidanje bezviznog režima.

Ministri unutrašnjih poslova Švedske, Njemačke, Holandije, Belgije, Luxembourga i Francuske zatražili su u četvrtak, 25. oktobra, u Luxembourgu od Evropskog parlamenta da hitno izglasaju klauzulu o suspenziji bezviznog režima, jer su nezadovoljni velikim brojem lažnih azilanata sa zapadnog Balkana.

Oslobođenje/Informer.ba