BiH Udarno Vijesti

Reagovanja/ Pantelija Čurguz: Presuda Perišiću je još jedna u nizu farsi

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Pantelija Ćurguz smatra da previsoka kazna koju je Haški tribunal danas izrekao  Momčilu Perišiću, predstavlja samo još jednu u nizu farsi u predmetima Haškog tribunala protiv političkog i vojnog vrha Srba.

Takva presuda Perišiću očito je nekome potrebna za neke predmete i procese koji će se još voditi protiv Srba, odnosno za podizanje što većeg broja optužnica i izricanja kazni“, rekao je Ćurguz Srni, komentarišući presudu koju je Haški tribunal izrekao Momčilu Perišiću.

Ćurguz je podsjetio da Međunarodni sud pravde u Hagu u presudu po tužbi BiH protiv Srbije nije ulazio u to da li je u Srebrenici bilo genocida ili ne, već je takvu kvalifikaciju koristio iz ranije izrečene presude osuđenom licu, ali to bošnjačka politička elita danas koristi i eksploatiše u dnevno-političke svrhe.

Pretresno vijeće Haškog tribunala izreklo je danas kaznu od 27 godina zatvora nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću.

Tribunal je Perišića proglasio krivim za pomaganje i podržavanje zločina koje su srpske snage počinile u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici, dok je oslobođen krivice po tački 13 optužnice, koja se odnosi na istrebljenja u vezi sa događajima u Srebrenici.

Perišić se Tribunalu dobrovoljno predao 7. marta 2005. godine, suđenje je počelo 2. oktobra 2008. i trajalo je do 11. januara ove godine. Tokom 203 dana pretresa, saslušana su ukupno 82 svjedoka tužilaštva i 22 svjedoka odbrane.

Tužilaštvo je tražilo kaznu doživotnog zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

 

Srna/Informer.ba