BiH Vijesti

Redžić: 2011. godina bila izuzetno teška, možda najteža u postdejtonskom periodu

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Sulejman Redžić ocijenio je u izjavi za Agenciju FENA da je 2011. godina u BiH bila izuzetno teška, možda jedna od najtežih u postdejtonskom periodu. 

Po njegovim riječima, jedan od osnovnih prioriteta jeste političko organiziranje na osnovu izbornih rezultata, ili pak donošenje odgovarajuće odluke da se pristupi rješavanju političke krize na drugi način, ili pak recimo raspisivanjem novih izbora u 2012. godini.

Po mom mišljenju, kazao je Redžić, mogu se dogoditi određene intervencije koje mogu da, možda, još više naštete Bosni i Hercegovini.

„Jednostavno se bojim još snažnijeg utjecaja određenih centara političke moći kako u BiH, tako i izvan BiH koji nisu u tolikoj mjeri probosanske i hercegovačke orijentacije“, kazao je Redžić.

S druge strane, dodao je, sasvim je moguće očekivati još težu i ozbiljniju eknomsku i socijalnu krizu koja zahvata sve slojeve u BiH i zbog toga je očekivati sasvim realno i određena spontana okupljanja,odnosno prosvjede, demonstracije.

„Drugim riječima, ovoj zemlji su potrebni intenzivniji procesi demokratizacije, ali ni u kom slučaju ne bih želio da se tu u BiH događa nešto tipa možda mogućeg bosanskohercegovačkog proljeća koje bi moglo promijeniti ili koje bi imalo  namjeru da promijeni ovakvu sitauciju“, kazao je Redžić.

Istaknuo je da je uvjerenja da će se ipak na političkoj sceni BiH pojaviti organizirana, propatriotski orijentirana snaga koja će ponuditi daleko bolja rješenja nego što su rješenja koja su bila do sada političke, ekonomske i socijalne prirode.

 

Fena/Informer.ba