Politika Udarno Vijesti

Reeker predao Komšiću pismo od Baracka Obame

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Filip Reeker sastao se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i predao mu pismo predsjednika SAD Baracka Obame, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Iz Predsjedništva BiH nisu mogli precizirati detalje sadržaja Obaminog pisma.

Reeker je izrazio zahvalnost američke administracije za djelovanju svih institucija BiH povodom terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Komšić je ponovio da je napad na Ambasadu SAD istovremeno napad na BiH i sve njene građane. “Iz tog čina moramo izvući određene zaključke, ali istovremeno moramo pojačati sinhronizovanost bezbjednosnih agencija u BiH”, rekao je on.

On je naglasio da je BiH bila i dalje ostaje čvrsto opredijeljena za borbu protiv svih oblika radikalizma i terorizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Učesnici u razgovoru saglasni su da je rad misije BiH pri UN, tokom mandata u Savjetu bezbjednosti, bio na visokom nivou i da je misija uspjela odgovoriti na sve izazove sa kojima se susretala tokom rada.

Na sastanku je razgovarano i o uspostavljanju vlasti na državnom nivou u BiH, te o međunarodnim aktivnostima BiH.

Kada je riječ o uspostavljanju vlasti u BiH, Komšić je izrazio nadu da će na kraju prevladati razum i da će vlast na državnom nivou biti uspostavljena što prije, što je ključna stvar da bi BiH mogla nastaviti svoj put ka ostvarenju svojih strateških ciljeva, odnosno punopravnom članstvu u NATO-u i EU.

Tokom susreta razgovarano je i o drugim međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Srna/Informer.ba