Svijet Udarno Vijesti

Referendum o nezavisnosti Škotske 2014. godine?

Britanska vlada priprema se za održavanje sastanka o prijedlozima kojim će škotska vlada dobiti pravna ovlaštenja o održavanju referenduma o nezavisnosti.

Britanska medijska kuća  BBC navodi da bi “Downing street” mogao da odredi vremenski rok kada bi referendum mogao da bude održan i da je moguće da će to biti u narednih 18 mjeseci.

Eventualni referendum  bio bi za istupanje ili ostanak u Velikoj Britaniji dok ne bi bila iznesena   mogućnost za šira ovlaštenja.

Škotska vlada je saopštila da bi Edinburg trebalo da donese odluku o vremenu održavanja i formi referenduma.

Škotska Nacionana partija  poručila je da će referendum održati u drugoj polovini svog mandata i smatra se da bi to, najvjerovatnije, moglo biti 2014. godine.

Međutim, kako navodi BBC, očekuje se da će  “Downing street” potvrditi da bi bez podrške Vestminstera, bilo kakav rezultat referenduma mogao da ima samo savjetodavan status.

BBC  ističe da su britanski ministri u privatnim razgovorima govorili o pojačanju pritiska na škotskog premijera Aleksa Salmonda, koji tek treba da se izjasni o tome kada ili kako namjerava da ostvari svoju dugotrajnu ambiciju  o nezavisnosti Škotske.

Britanski premijer David Kameron smatra da se ovom nesigurnošću nanosi šteta škotskoj ekonomiji.

“Mislim da nije pošteno prema škotskom narodu, koji ne zna kada će im biti postavljeno ovo pitanje, kada će biti održan referendum i ko je odgovoran za to. Mislim da škotskom narodu dugujemo  nešto što je fer, legalno i odlučno”, rekao je Kameron.

 

Srna/Informer.ba

 

Srna/Informer.ba