BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Regionalna saradanja na otvaranju novih radnih mjesta

Smjernice o razvoju novih vještina za nova radna mjesta na zapadnomu Balkanu trebale bi biti usvojene na sutrašnjem sastanku u Sarajevu, čiji je domaćin Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

U tom dokumentu bit  će elaborirana široka platforma za regionalnu suradnju na otvaranju novih radnih mjesta, uz fokusiranje na uspostavu regionalnoga sistema informiranja radne snage; edukaciju, obuku i cjeloživotno učenje; lokalne inovacije u pogledu otvaranja radnih mjesta; te efikasno korištenje specijaliziranih agencija, donatorske pomoći i mogućnosti financiranja.

U dokumentu će se prezentirati i trenutne aktivnosti Tajništva RCC-a i zemalja u regiji na formaliziranju regionalnoga odgovora na strategiju Evropa 2020.

Konferenciju „Novim vještinama do novih radnih mjesta na zapadnome Balkanu – ključna platforma za promicanje gospodarskoga i socijalnoga razvoja“ zajednički organiziraju Tajništvo RCC-a i Zaklada “Friedrich Ebert” (FES).

Na sastanku će se okupiti predstavnici vlada zemalja zapadnoga Balkana, istraživači, socijalni partneri i međunarodne organizacije. Skup će otvoriti Jelica Minić, zamjenica glavnoga tajnika RCC-a, i Roland Feicht, direktor FES-ovog Projekta za radne odnose i socijalni dijalog u jugoistočnoj Evropi.

Skup se nastavlja na konferencije koje su organizirali Tajništvo RCC-a i FES u oktobru 2011. i julu ove godine.

Uključivanje programa socijalnoga razvoja u reforme gospodarske politike i dogovore u vezi s tom temom predstavlja prioritet Vijeća za regionalnu suradnju. Vijeće promicanje socijalne ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta smatra ključnim elementima gospodarskoga i socijalnoga razvoja regije.

Fena/Informer.ba