Politika Udarno Vijesti

Reis Cerić i Izetbegović saglasni da BiH treba podržati zahtjev Palestine

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića.

Cerić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zahvaljujući apelaciji, koju je Izetbegović uputio Ustavnom sudu BiH, spriječeno da stotine hiljada naših građana ostanu bez državljanstva Bosne i Hercegovine.

Također, ovom prilikom Reisu-l-ulema je podržao stav člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da država Bosna i Hercegovina, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, podrži zahtjev palestinskog naroda da Palestina dobije status punopravnog člana Ujedinjenih naroda.

Reisu-l-ulema Cerić je obavijestio člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini zabrinuta zbog mogućnosti da Bosna i Hercegovina glasa protiv punopravnog članstva Palestine u UN-u ili da bude suzdržana.

Muslimani Bošnjaci razumiju svoje mjesto u Evropi i na Balkanu i cijene sve prijatelje na Zapadu, ali i dijele uvjerenje muslimanskog svijeta da je pravo i pravda na strani palestinskog naroda. Glas za Palestinu da bude punopravni član UN-a je istovremeno glas za Izrael da živi u miru i sigurnosti na Bliskom Istoku.

Također reisu-l-ulema Cerić je obavijestio člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o najvažnijim rezultatima posjete muftija iz Bosne i Hercegovine, Srbije-Sandžaka, Hrvatske i Slovenije Islamskoj zajednici u Republici Turskoj, s posebnim osvrtom na pitanje Sandžaka.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je izrazio zadovoljstvo što su se oba Rijaseta Islamske zajednice u Turskoj i Bosni i Hercegovini posvetila rješavanju pitanja  jedinstva Islamske zajednice u Srbiji – Sandžaku, te je zahvalio reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću za podršku u vezi punopravnog članstva  Palestine u UN-u, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

 

Informer.ba