Izdvojeno Region Vijesti

Reis Cerić: Muslimani na prostoru bivše Jugoslavije neće više poraze, već hoće pobjede

Reis Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZ BiH), Mustafa ef. Cerić rekao je u petak uveče u Novom Pazaru da muslimani na prostoru bivše Jugoslavije neće više poraze, već da hoće da bilježe pobjede.

On je na centralnoj svečanosti Festivala islama ocijenio da je muslimanima “sto godina uskraćivano pravo da uče o svojoj vjeri“, jer je postojao strah će učiti djecu kako oni hoće.

Učili su nas da svoje mrzimo a tuđe volimo i ja večeras čestitam onima koji su učili svoju djecu da za nas večeras organizuju ovaj skup“, rekao je Cerić.

On je rekao da muslimani u Srbiji treba da se suprotstave pritisku i da ne dozvole da vjeroučitelji iz IZ u Srbiji koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić budu udaljeni iz nastave u školama.

Muftija Zukorlić je prethodno naglasio da se nad ovom IZ kontinuirano vrši pritisak vlasti u Beogradu. On je ponovio da su pritisci zasnovani na opstrukciji u formiranju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, udaljavanju vjeroučitelja koji su članovi te IZ, akreditaciji Internacionalnog univerziteta, otimanju vakufske imovine i cijepanju ove vjerske zajednice.

Zukorlić je naglasio da muslimani s obje strane Drine neće podleći pritiscima “ma koliko duboka, široka i krvava bila“, jer su muslimani s obje strane rijeke braća.

 

RSE/Informer.ba