BiH Udarno Vijesti

Reis Cerić: Novac za Zemaljski muzej prikupljat ćemo po džamijama

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić posjetio je danas Zemaljski muzej u Sarajevu povodom pisma koje mu je uputio direktor muzeja Adnan Busuladžić.

Pismo, u kojem je direktor Busuladžić opisao teško stanje u kojem se Zemaljski muzej nalazi, reis Cerić će proslijediti relevantnim međunarodnim institucijama s kojima je sarađivao i još sarađuje.

“Bio bih sretan da je danas ovdje gradonačelnik, premijeri i ministri, ali u ovom slučaju reis Cerić ima više sluha za naše probleme od njih. Ipak moram istaći da je Parlament Federacije BiH jednoglasno usvojio zaključak da se našem muzeju pomogne u ovoj i u narednoj godini”, izjavio je Busuladžić.

Reis Cerić je rekao da će iskoristiti svoja poznanstva i ugled u svijetu da animira vjerske lidere i predstavnike kulturnih institucija da pomognu Zemaljskom muzeju.

“Pismo koje mi je direktor poslao ćemo proslijediti ministrima kulture Austrije i Turske, te predsjedniku Svjetskog Kongresa Jevreja Ronaldu S. Lauderu i predsjedniku Evropskog Kongresa Jevreja Moši Kantoru. Također, pismo će biti proslijeđeno direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj i direktoru Islamske organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO) Abdulazizu Altwaijriu, istakao je Cerić.

Prilikom posjete Zemaljskom muzeju reis Cerić je iskoristio priliku i pogledao Sarajevsku Hagadu.

“Mi treba da radimo na tome da Sarajevska Hagada postane naša Mona Liza i da ljudi iz cijelog svijeta dolaze da je vide”, rekao je Cerić i dodao da će, ukoliko ostaki napori ne urode plodom, biti organizirano prikupljanje novca za muzej po džamijama.

 

Fena/Informer.ba