BiH Udarno Vijesti

Reis Cerić reagovao na današnju Inzkovu izjavu

Povodom današnje izjave visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka medijima u vezi govora reisu-l-uleme Cerića na Buni, kojom prilikom je rekao kako je razočaran što je u tom govoru “spomenuta i napadnuta visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, a na taj način, indirektno, i politika EU“, reagirao je Kabinet reisu-l-uleme.

U saopćenju Kabinet reisa IZ u BiH donosi integralni tekst obraćanja reisu-l-uleme Cerića koji se odnosi na gospođu Asthon i njenu posjetu Banjaluci, kazanog na Buni 14. maja 2011. godine.

U citiranom tekstu se kaže: „Ako je gospođa Ešton došla, zaista, da Dodiku očita lekciju i da disciplinira Dodika, da zna gdje živi i da zna gdje mu je domovina i da zna kako treba da se ponaša, pozdravljamo to, čestitamo i podržavamo. Ali, ako je ova posjeta u Banjaluku, kao što je bila posjeta Miterana, ako se sjećate, i kad je došao u Sarajevo i kad je, zapravo zaustavio procese da se Bosnu ostavi na miru, i kad je donio, ako se sjećate, one kese za mrtve, ako je to bila takva posjeta, onda smo mi zabrinuti. I želimo da nas gospođa Ešton odavde dobro čuje! A mi se zovemo Bošnjaci – muslimani u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci koji su u XX stoljeću ovdje u Evropi doživjeli genocid.

To su priznali svi oni u Ujedinjenim narodima, u Evropskom parlamentu, eno imaju tamo u Hagu sve odluke koje su donesene i svi su kazali da je genocid. Mi, Bošnjaci smo poput Jevreja, bojimo se i guštera, jer su nas zmije ujedale. I zato se bojimo svakog takvog poteza koji je na kraju jedan truhli kompromis, koji opet nas, na kraju, dovodi u situaciju da se sekiramo“, citira u saopćenju Kabinet, prenosi MINA.

 

Fena/Informer.ba