BiH Izdvojeno Vijesti

Reis Cerić reagovao na izjave akademika Durakovića:Pojedinci se trude da pomute radost Bajrama

Povodom “neprimjerenih kvalifikacija o Kraljevini Sadijskoj Arabiji, objavljenih danas u „Oslobođenju“ pod naslovom „BiH mora biti zemlja istinske ravnopravnosti“, reagirao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić.

– U danima Bajrama, opće radosti svih muslimana, nažalost neki pojedinci svojim neutemeljenim p neodmjerenim izjavama nastoje pomutiti tu radost, kao što je izjava o Kraljevini Saudijskoj Arabiji u negativnom kontekstu u vezi sa naporima koje Kraljevina ulaže da svim muslimanima svijeta osigura što bolje uvjete prilikom obavljanja petog islamskog šarta, hadža – navodi reis u saopćenju za javnost, javila je MINA.

Kako se navodi, reis Cerić u svoje i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – jasno i nedvosmisleno osuđuje zlonamjerne izjave o Kraljevini Saudijske Arabije, velikom i istinskom prijatelju Bošnjaka muslimana i države Bosne i Hercegovine – i podržava napore Čuvara dvaju harema (Khadimu-l-haremejni-l- šerifejn) na poboljšavanju i proširivanju harema Kabe u Mekki i harema Alejhisselamove džamije u Medini te izražava svoje i svih muslimana Bošnjaka iskreno i bratsko poštovanje prema narodu Kraljevine Saudijske Arabije na čelu sa kraljem Abdullahom bin Abdulazizom Al Saudom.

Reis Cerić, nadalje navodi da muslimani Bošnjaci nikada neće zaboraviti pomoć Kraljevine Saudijske Arabije u odbrani njihovog islamskog identiteta, njihovog kulturnog napretka i njihovog prava na slobodu da žive u svojoj vjeri i u svojoj zemlji.

Mi smo neizmjerno zahvalni svim dobrim ljudima Kraljevine Saudijske Arabije koji su pomagali i koji još pomažu našu zemlju i naš narod u svakom pogledu. Koristim se ovom prilikom da uputim iskrenu bajramsku čestitku Čuvaru dvaju harema (Khadimu-l-haremejni-l-šerifejn) i saudijskom narodu, sa dovom Allahu dž.š. da Mekka i Medina i dalje ostanu svjetionici islamskog svjetla, muslimanske časti i ponosa, pod pokroviteljstvom kralja Abdullaha bin Abdul Aziza Al-Sauda” kaže se u izjavi reisu-l-uleme Mustafe Cerića.

Fena/Informer.ba