Region Udarno Vijesti

Reis Cerić zabrinut zbog diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izdao je saopćenje za javnost u kojem “izražava duboku zabrinutost posljednjim informacijama koje dolaze iz Sandžaka i govore o jačanju diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku u svim sferama života koju provodi država Srbija, njeni organi i institucije”.

“Pritisci kojima je posljednjih godina permanentno izložena Islamska zajednica u Srbiji i bošnjačke nacionalne institucije u Sandžaku, kao i napad na islamsku vjeronauku od nadležnih ministarstava u Vladi Srbiji, što vodi nedopustivoj obespravljenosti i marginalizaciji vjerskih i nacionalnih prava Bošnjaka, ukazuje da se na evropskom kontinentu pojavljuje novo područje u kojem država brutalno krši ljudska i nacionalna prava jednog naroda“, navodi se u saopćenju koje je dostavila MINA.

Dok Bošnjaci u BiH još po masovnim grobnicama traže kosti žrtava genocida, nad njihovim sunarodnicima u Sandžaku država Srbija intenzivira pritiske, vrši diskriminaciju, guši njihova nacionalna i vjerska prava i tako nastoji proizvesti ambijent straha i linča kao što je to bilo u predgenocidnom periodu u Bosni i Hercegovini.

Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana oštro protestiram protiv diskriminacije Bošnjaka muslimana u Sandžaku, protiv agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji, protiv napada na islamsku vjeronauku i dajem punu podršku Islamskoj zajednici u Srbiji na čelu s muftijom Muamerom ef. Zukorlićem u pravednoj borbi da se očuva sloboda i autonomija Islamske zajednice i zaštite nacionalna prava Bošnjaka u Srbiji u skladu s međunarodnim instrumentima o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Reis Cerić u saopćenju ističe da su sloboda i ljudsko dostojanstvo najveće vrijednosti i neotuđivo pravo svakog čovjeka i zaštićene u svakoj demokratskoj državi.

“Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana želim skrenuti pažnju međunarodnim institucijama i organizacijama posebno evropskim, da se u Sandžaku krše vjerska i nacionalna prava Bošnjaka i izražavam opravdanu bojazan da organi države Srbije u Sandžaku provociraju novo krizno žarište u Evropi,” navodi se.

On u saopćenju podsjeća “da je Srbija krajem dvadesetog stoljeća bila involvirana u izazivanje ili vođenje ratova na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske, BiH i Kosova, da su neki od tih ratova okončani činjenjem genocida i da je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu ustanovljeno da država Srbija, unatoč ranijim upozorenjima, nije ispunila svoju međunarodnu obavezu u sprječavanju činjenja genocida”.

“Izražavam nadu da će se, ipak, pitanje nacionalnih i vjerskih prava Bošnjaka u Sandžaku i eliminiranje uzroka i posljedica diskriminacije rješavati u duhu dijaloga, međusobnog uvažavanja i povjerenja svih zainteresiranih strana, shodno zakonima demokratskog društva i međunarodnim standardima”, ističe se.

Reis Cerić navodi da se nada i “da država Srbija i međunarodna zajednica neće sebi dopustiti takvu neodgovornost da se nakon izvršenog genocida nad Bošnjacima krajem dvadesetog stoljeća, dopusti nasilje, provođenje terora i straha nad Bošnjacima Sandžaka početkom dvadest prvog stoljeća.

Bila bi tužna i ponižavajuća činjenica da u Evropi kraj jednog i početak drugog stoljeća bude obilježen genocidom nad Bošnjacima, etničkim čišćenjem, zločinima protiv čovječnosti, terorom i nasiljem nad ovim autohtonim evropskim narodom.  Ukoliko se ovaj apel za zaustavljanje diskriminacije i kršenja ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku ne uvaži, bit ću prisiljen, u svojstvu duhovnog poglavara Bošnjaka, obavijestiti sve relevantne institucije u muslimanskom svijetu i zatražiti pomoć i zaštitu naših vjerskih, kulturnih i nacionalnih prava“, navodi se u saopćenju reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.

 

Fena/Informer.ba