BiH Udarno Vijesti

Reis-l-ulema Mustafa ef. Cerić održao posljednji prijem na Fakultetu islamskih nauka

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu reis-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić sinoć je održao posljednji prijem povodom Kurban – bajrama.

Pred predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, predstavnicima Jevrejske zajednice u BiH, Vrhbosanske nadbiskupije i Pravoslavne crkve, te zvaničnicima međunarodnih zajednica u BiH Cerić je istaknuo da ipak nije napisao govor, jer se proteklih 20 godina izgovorio i potrošio.

Tokom svih tih godina pamtio sam vaša lica koja su bila vedra i koja su mi davala hrabrosti. S toga večeras nemam ništa da vam kažem, osim da vam se zahvalim na toplini koju ste mi pružali, te na praćenju i podršci koju su imao od domaćih čimbenika, od države BiH, pojedinaca i organizacija“, kazao je Cerić.

Njegov nasljednik je tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, koji će 15 novembra primiti menšuru i na taj način, navodi, će preuzeti vrlo odgovornu, časnu, ponekad tešku dužnost reis-l-uleme i vrhovnog muftije islamske zajednice i Bošnjaka u svijetu.

Ističući kako je sa uživanjem gradio svoj posao, zahvalio se bližim i daljnim suradnicima, a posebno svom zamjeniku hafizu Ismetu Spahiću. Obraćajući se predstavnicima ambasada u BiH, kazao je da je ponekad i više nego što treba otvoren, konstatujući da problem Bošnjaka na Balkanu još uvijek nije riješen.

Bošnjaci su najnezaštićeniji narod koji je doživio genocid, ali još nije garantirana budućnost po ovosvjetskim mjerilima“, kaže Cerić.

Islamska zajednica u BiH je vrlo važna institucija za državu, region i Evropu.

Ko to što prije shvati to mu je bolje. Nastojali smo da svoj posao odradimo po standardima, koje zahtijeva naša vjera, ali i po standardima koje mi živimo u BiH, u multikulturnoj, multinacionalnoj zajednici i naravno u Evropi“, kazao je reis-l-ulema.

Sa te pozicije, kaže, odlazi ne baš tako spokojan za sudbinu svoga naroda, zbog čega je poručio svim onima koju su direktno i indirektno uključeni u sudbinu BiH, a posebno bošnjačkog naroda da Bošnjaci još uvijek žive u strahu.

Ako se bitne stvari ne promijene moj narod nije siguran da će preživjeti evropsku povijest 21. stoljeća i u Ustavu BiH, ustrojstvu bh. društva i ako ne budu garancije da nam se više neće ponoviti genocid“, izjavio je Cerić.

Rijeći hvale na kraju je uputio supruzi Azri, bez čije podrške ne bi bio ni dobar muž, a vjerovatno ni dobar reis-l-ulema, govoreći da se Azra brinula za porodicu, dok je njemu pripala briga za naciju.

Ona je uspješnija u svom poslu nego ja. Moja nacija je još uvijek u problemu, a moja porodica ehamdulilah dobro je“, zaključio je Cerić.

Fena/Informer.ba