BiH Udarno Vijesti

Reisovo pismo Inzku povodom izjave Rajka Vasića

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić uputio je danas pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku u kojem je zatražio njegovo tumačenje tvrdnje generalnog sekretara Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajka Vasića da je “BiH hrišćanska zemlja”.

Kako navodi Služba za odnose s javnošću Rijaseta, reisu-l-ulema obratio se Inzku kao jedinoj ovlaštenoj osobi međunarodne zajednice za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći objašnjenje i odgovor na pitanje da li je tvrdnja da je “BiH hrišćanska zemlja” sadržana u tekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma ili je ta izjava kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma?

“Ako je ta izjava dio sadržaja ili duha Dejtonskog mirovnog sporazuma, želim Vas obavijestiti da ta činjenica nije do sada bila poznata i dostupna Bošnjacima-muslimanima i Islamskoj zajednici, te stoga tražim da nam tu činjenicu učinite dostupnom. Ukoliko navedena tvrdnja krši Dejtonski mirovni sporazum, onda se Rajko Vasić treba adekvatno sankcionirati i onemogućit mu se da javno iznosi neistine koje uznemiruju javnost i prave zabunu, što može imati teške posljedice za mir i stabilnost u našoj zemlji”, ističe Cerić u pismu Inzku.

Cerić je, uz kršćanske blagdane, podsjetio na biblijsku poruku “I na početku bijaše riječ!”, navodeći da je tako bilo i u slučaju ostalih procesa u društvu – “Na početku bijaše samo riječ“, koja, kada kao sumnja padne na neposijano polje ljudskog uha postane laž, a zatim postane krv.

On je zatražio od Inzka da u svojstvu visokog predstavnika, koristeći svoje ovlasti i dok nije kasno, neodložno osigura uvjete da se iskorijene i onemoguće kvalifikacije koje su, kao što je spomenuta Rajka Vasića, posijale sumnju, iz kojih sada niču laži i iz čega može poteći krv“.

“Vrijeme je da se zaustavi mentalni teror nad mirnim i normalnim građanima BiH kojima je dosta sumnji, laži i krvi. Ovaj narod bosanski i ova zemlja BiH zaslužuju mir i sigurnost, što obavezuje sve ljude, pa i Rajka Vasića, da misle šta govore, da znaju da ljudi različitih vjera i nacija vjeruju da je BiH demokratska zemlja dovoljno lijepa i dovoljno široka za sve ljude dobre volje”, ističe se u pismu reisu-l-uleme.

 

Fena/Informer.ba