BiH Udarno Vijesti

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić među 50 najuticajnijih muslimana u svijetu

Prema listi „500 najuticajnijih muslimana u svijetu u 2011. godini” reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić našao se ponovo među top 50 najuticajnijih muslimana u svijetu.

Na prvom mjestu se nalazi saudijski kralj Abdullah bin Ali Saud (zadržao prošlogodišnju poziciju),  dok se na drugom mjestu nalazi marokanski kralj Muhammed VI (napredovao je za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu kada je bio 5), a turski premijer Redžep Tayyib Erdogan zauzeo je treće mjesto (nazadovao za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu kada je bio 2. na listi).

Lista „500 nauticajnijih muslimana u svijetu za 2011. godinu” treća je po redu lista ove vrste koja se izdaje jednom godišnje. Izdavanje je počelo 2009. godine, a listu izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije.

Kraljevski islamski centar za strateške studije je nezavisni istraživački centar povezan sa Kraljevskim institutom za islamsku misao „Alu al-Bayt”, nezavisnim međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Ammanu.

Na ovu listu uvršteni su najuticajniji muslimani na osnovu utjecaja koji su imali u muslimanskoj zajednici te načina na koji je njihov uticaj koristio muslimanskoj zajednici, kako u islamskom svijetu, tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima. Knjiga pod naslovom “500 najutjecajnijih muslimana u svijetu u 2011. godini” na prvom mjestu promovira „top listu od 50″ muslimana čiji utjecaj se može osjetiti u međunarodnom kontekstu. Bez obzira na to što njihov utjecaj proizlazi iz različitih područja, svima im je zajedničko to da imaju značajan utjecaj na veliki broj ljudi.

Na ovoj listi najutjecajnijih muslimana istaknute su različite vrste ličnosti iz javnog života: kraljevi, duhovni učitelji, medijski edukatori, učenjaci, političari, administratori, tradicionalisti, propovjednici, filantropisti, ljudi zaslužni za razvoj u nauci i tehnologiji, umjetnosti i kulturi, međunarodne islamske organizacije itd.

U obrazloženju razloga za stavljanje reisu-l-uleme dr. Mustafa Cerić na 44. mjesto na listi top 50 najtuicajnijih muslimana u svijetu se navodi: „Reisu-l-ulema je vodeći islamski autoritet u Evropi. Za reisu-l-ulemu Bosne i Hercegovine je postavljen 1993. godine. Javno je govorio o međuvjerskim inicijativama u islamskom svijetu i smatra se jednim od najuticajnijih muslimanskih autoriteta današnjice. Deklaraciju evropskih muslimana izdao je 2006. godine navodeći da su evropski muslimani posvećeni zajedničkim vrijednostima prava, tolerancije, demokracije i ljudskih prava, vrijednosti života, vjeri, slobodi itd… U maju 2009. godine je, zanemarivši upozorenja o mogućim nasilnim prosvjedima, dr. Cerić posjetio Srbiju i u Tutinu održao govor o potrebi jedinstva muslimana iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka.”

Iz Bosne i Hercegovine na ovoj listi su se još našli dr. Enes Karić, profesor Fakulteta islamskih nauka,  te dr. Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna.

 

Mina/Informer.ba