BiH Udarno Vijesti

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić na komemoraciji Otta von Habsburga

Danas je u Beču reisu-l-ulema Mustafa Cerić sudjelovao na komemoraciji sinu posljednjeg austro-ugarskog kralja Otto von Habsburgu, gdje je pročitao dovu (molitvu), koju je bivši reisu-l-ulema Džemaluddin Čaušević napisao prije sto godina za cara Franju Josipa Prvoga, javlja Mina.

Komemoracija u Beču bila je u ekumenskom duhu ibrahimovske tradicije judaizma, kršćanstva i islama, na koju je reisu-l-ulema Cerić pozvan prema osobnoj želji Nj.K.V. Otto von Habsburga i njegove familije.

Otto von Habsburg, poznat i kao Vojvoda Otto od Austrije, je rođen 1912. god. On je posljednji austro-ugarski prestolonasljednik od 1916. do 1918. god. godine, kad se Austro-ugarska monarhija raspala, a činile su je podučja Ausrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hravatske, Češke republike, Slovačke, Slovenije, te dijelovi Italije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije i Ukrajine.

Otto von Habsburg je bio prestolonsljednik Mađarske sve do 1921. god. Do kraja života bio je glava Habsburše kraljevske kuće. Od 1930. god. bio je aktivno uključen u evropsku politiku sa snažnim otporom protiv nacizma i komunizma.

Uživao je veliki ugled u Austriji, gdje je od 1931. do 1938. god. u 1.603 općina proglašen počasnim građaninom. Od 1973. do 2004. bio je predsjednik Internacionalne paneuropske unije.

Od 1979. do 1999. godine bio je član Europskog parlamenta ispred Kršćanske socijalističke unije (CSU) iz Bavarske.

Otto von Habsburg je bio poliglota sa izuzetnim osjećajem za svjetsku politiku. Snažno se protivio agresiji na Bosnu i Hercegovinu i više puta je posjetio Sarajevo i Mostar. Imao je osobito poštovanje prema islamu i muslimanima, posebno prema bosanskim muslimanima, kojima je posredstvom Bosanca Ismeta Aganovića, ostao dužan što je preživio Drugi svjetski rat.

Otuda se može i razumjeti njegova želja da mu naš reisu-l-ulema  Mustafa Cerić bude na sahrani i govori na ekumenskoj komemoraciji.

Otto von Habsburg je umro 4. jula i bit će pokopan u subotu, 16. jula u Beču.

 

Fena/Informer.ba