Ekonomija Udarno Vijesti

Rejting BiH pada u kategoriju “smeće”!?

Najcrnje prognoze ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića da će BiH zapasti u velike probleme ako budžet za 2011. godinu do kraja sedmice ne bude objavljen u “Službenom listu BiH” uveliko se, prema svemu sudeći, obistinjuju.

Vrankić je, naime, upozorio da BiH u januaru ima 14,5 miliona KM vanjskog duga. Tri miliona do sada nismo platili, dok preostali dio na naplatu pristiže već iduće sedmice. Nakon posljednjeg istupa predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Milorada Živkovića jasno je da budžet neće u skorije vrijeme biti objavljen, jer svoje mišljenje moraju dati i Zajednički kolegij oba doma i Predsjedništvo BiH.

To znači da je Vrankićevo upozorenje da državi prijeti da bude stavljena u kategoriju nesolventnih zemalja te da joj kreditni rejting padne u kategoriju “smeće”, skoro pa izvjesno.Posljedice nevraćanja vanjskog duga mogle bi biti katastrofalne.

Zatezne kamate, blokada novih kredita, pad kreditnog rejtinga, samo su neke od posljedica koje nas očekuju. Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić upozorava da je agencija “Moody’s” svojevremeno snizila kreditni rejting BiH zbog političke nestabilnosti.

”Sada imamo klasični scenarij tih špirića kojim se po svaku cijenu želi dokazati da ova zemlja ne može funkcionirati te da se na taj način iscrpi međunarodna zajednica. Usvajanje budžeta jasno je definirano zakonom, a vanjski dug može se servisirati tek kada je budžet usvojen pravilno” – kaže Hurtić za Avaz.

U toku je, kaže, lukavi plan kojim RS želi plaćati vanjski dug mimo države, a istovremeno spriječiti FBiH da plati svoje obaveze. Ako se dogodi da kreditni rejting BiH padne u kategoriju Grčke, Hurtić najavljuje da će investitori morati plaćati veće premije za osiguranje svojih investicija te će u širokom luku zaobilaziti BiH.

Ekonomski analitičar iz Banje Luke Damir Miljević smatra da je BiH, što se tiče kreditnog rejtinga, već u kategoriji “smeće”.

”Mi smo negdje s Ganom. Pokušaj entiteta da plate dug mimo države je blefiranje, kojim žele dokazati da mogu bez države. Najveći problem je što nakon ovoga strani investitori neće željeti u BiH uložiti ni marku. Ni do sada nisu bili previše zainteresirani. Sada neće nikako’‘ – kaže Miljević.

 

Agencije/Informer.ba