Politika Udarno Vijesti

Rekonstrukcijom Vlade FBiH ne treba da se bavi OHR

Rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH treba da se bave političke stranke, ukoliko smatraju da je to potrebno, a ne Kancelarija visokog predstavnika u BiH /OHR/, saopšteno je iz OHR-a.

“Sve dok Ustavni sud ne prosudi drugačije, sadašnja Vlada Federacije BiH je legalna i legitimna”, rekli su Srni u OHR-u povodom stavove političkih zvaničnika u Federaciji BiH o mogućnosti rekonstrukcije federalne Vlade.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da pitanje rekonstrukcije Vlade Federacije BiH ne treba otvarati prije nego što se vidi kako će funkcionisati novi Savjet ministara, ali i nove kantonalne vlasti u Federaciji BiH.

“Ako odnosi između dva HDZ-a, s jedne strane, i SDP-a i SDA, s druge strane, budu dobri, to će biti ozbiljan razlog za razmišljanje o tome. Treba to jednostavno prepustiti vremenu”, rekao je Tihić.

Govoreći o mogućnosti rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, Lagumdžija je juče rekao da je svaka vlada u BiH podložna rekonstrukciji ukoliko ne bude dobro radila.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je 28. marta privremeno suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

CIK BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH, poništio njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za formiranje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih 10 kantona u skladu sa zakonom.

Srna/Informer.ba