Svijet Udarno Vijesti

Rekordan broj samoubistava u Grčkoj

U Grčkoj je broj samoubistava tokom ove godine naglo povećan na rekordan iznos na evropskom nivou, a stručnjaci smatraju da je uzrok ekonomska kriza u zemlji, piše britanski dnevnik Guardian.

List navodi da su bolne mjere štednje i naizgled beskonačna ekonomska drama značajno doprinijeli naglom porastu broj samoubistava.

Prema podacima grčkog Ministarstva zdravlja, 40 posto više Grka oduzelo je sebi život u periodu između januara i marta ove godine nego u istom periodu 2010. godine.

U Grčkoj je prije dolaska krize bio najniži broj samoubistava ili 1,8 na 100.000 stanovnika. Sada je taj broj skoro udvostručen i najviši je na evropskom kontinentu, i pored toga što pravoslavna crkva uskraćuje vjerski obred prilikom sahrane osoba koje su izvršile samoubistvo.

U porastu je i broj pokušaja samoubistava

Nikada nije u pitanju samo jedan problem. Ljudi koji putem telefona govore o namjeri da izvrše samoubistvo skoro uvijek pominju dugovanja, nezaposlenost i strah od otkaza“, rekla je Eleni Beikari, psihijatar u nevladinoj organizaciji “Klimaka”, koja ima 24-satnu telefonsku liniju za pomoć osobama sa suicidalnim namjerama.

“Klimaka” je prije krize imala oko 10 poziva dnevno, a sada ih je više od stotinu.

Prema riječima Beikari, najčešće zovu žene, koje imaju između 30 i 50 godina, i muškarci između 40 i 45 godina zbog ekonomskih problema.

 

Srna/Informer.ba