Ekonomija Udarno Vijesti

Rekordno sedmično pojeftinjenje nafte

Cijene nafte su opale i u petak, a tokom protekle sedmice su bilježile rekordno pojeftinjenje za više od 16 dolara, pošto je na ovom, ali i na tržištima drugih sirovina, pritisak prodaja bio prevelik.

Sirova nafta tipa brent je pojeftinila za 1,67 dolar – na 109,13 dolara za barel, u veoma aktivnom poslovanju, udvostručenom od prosjeka u prethodnih 30 dana. Tokom protekle sedmice ova vrsta nafte je pojeftinila za rekordnih 16,76 dolara po barelu.

Američka sirova nafta je opala za 2,62 dolara – na 97,18 dolara za barel, što je pojeftinjenje od 16,75 dolara za nedelju dana.

U početnom poslovanju, cijene nafte su bile podstaknute podacima federalnog ministarstva rada da su privatni poslodavci u Sjedinjenim Američkim Državama tokom aprila otvarali nova radna mjesta najbržim tempom za posljednjih pet godina.

Kasnije je, međutim, jačanje dolara oborilo cijene nafte. Euro je opao na najnižu vrijednost za posljednje dvije nedjelje i približio se najnižoj vrijednosti u odnosu na dolar od januara, pod dejstvom vijesti koja se pojavila u Njemačkoj da će Grčka napustiti zonu eura. Ta vijest je kasnije demantirana.

Analitičari procjenjuju, na osnovu ponašanja investitora, da na kratak rok može doći do daljnjeg pojeftinjenja nafte.

Kad su u pitanju dugoročnije perspektive, međutim, kuća “Goldman Sachs” predviđa da bi cijene nafte mogle do 2012. i da premaše skorašnje visoke vrijednosti jer će se fundamentalni faktori na tom tržištu pogoršavati.

Situacija bi mogla da postane kritična početkom naredne godine ukoliko libijska nafta i tada bude van tržišta, prenose agencije.

 

fena/informer.ba