Politika Vijesti

Republika Srpska ima odgovor na eventualne sankcije

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima odgovor na eventualne sankcije međunarodne zajednice, ali da to nije način na koji bi Republika Srpska mogla da revidira odluku o referendumu.

Dodik je rekao da će referendum biti sproveden, da će on lično braniti interese naroda RS i Ustav RS, a da je “prijetnja znak nemoći i arogancije onog ko prijeti”.

“Neka visoki predstavnik zatraži zasjedanje Narodne skupštine RS, to bi bilo demokratski, ali on to nije učinio i ja nemam namjeru da se osvrćem na njegove medijske izjave
“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova EU Miroslavom Lajčakom.

Dodik je istakao da će Narodna skupština RS, tek ako joj se obrati visoki predstavnik i objasni svoje razloge, moći da odluči hoće li ili neće revidirati svoje odluke.

Lajčak je nakon sastanka rekao da ostaje pri svojim stavovima o referendumu, te da je to pitanje primarne odgovornosti visokog predstavnika u BiH, čija će reakcija biti “adekvatna”.

On je naglasio da je u Banjaluku došao da čuje stavove političkih predstavnika a da trenutno niko nema interes da zaoštrava situaciju.

 

Srna/Informer.ba