Izdvojeno Region Vijesti

“Rezidualni mehanizam” novi sud za Mladića i Hadžića

Haaški tribunal, čiji mandat ističe 2014. godine, prepustiće suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću novom sudu koji će se zvati rezidualni mehanizam, ukoliko ova dvojica optuženika budu uhapšena poslije juna 2012. godine, piše u subotu beogradska Politika.

Prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a iz decembra prošle godine, rezidualni mehanizam biće osnovan 2013. godine i odnosit će se na predmete ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije i Ruande, piše taj dnevni list, prenosi Tanjug.

Glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačić izjavila je za Politiku da će rezidualni mehanizam imati mandat da “sudi optuženicima Mladiću i Hadžiću, ukoliko ne budu uhapšeni do sredine 2012. godine”.

“Taj sud biće nadležan i za arhivu Tribunala, baviće se pitanjima zaštite svjedoka, nadzorom nad izvršenjem zatvorskih kazni, kao i pitanjima uslovnih otpusta osuđenih”, rekla je Jelačić.

Prema njenim riječima, novi sud imaće četvorogodišnji mandat, s tim što mu Vijeće sigurnosti UN-a može produžiti mandat za još dvije godine.

Također mehanizam će imati sud, tužilaštvo i sekretarijat, a sediše novog suda još nije određeno i moguće je da će biti u Hagu, piše Politika.

Međunarodni rezidualni mehanizam za Haaški tribunal počet će da radi 1. jula 2013. godine, a odjel za Ruandu 1. jula 2012., navodi list, podsjećajući da je pred Haaškim sudom u toku 36 predmeta u različitim fazama.

Ove institucije neće moći da podižu nove optužnice i otvaraju nove slučajeve, ali će moći da okončaju žalbene postupke koji ne budu završeni do zatvaranja Haškog tribunala, piše Politika.

List također navodi da se očekuje da će suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Tribunalom biti završeno do 2013. godine, a žalbeni postupak do 2015. godine, iako će Haaški sud tada zvanično biti zatvoren.

fena/informer.ba