Crna hronika Izdvojeno Vijesti

Rezultati istrage tragedije u Zalužanima: Motor, gorivo i greška pilota uzroci pada aviona

Loše gorivo, tehnička neispravnost aviona, greška pilota, nepoštivanje elementarnih propisa u civilnom vazduhoplovstvu, preopterećenost aviona cesna 182P, kao i katastrofalni propusti Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH uzroci su avionske tragedije u kojoj je u maju ove godine poginulo pet članova Padobranskog kluba Banjaluka.

Ovo je danas saopštio Omer Kulić, glavni istražilac Stručne komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva transporta i veza BiH, koji je na pres-konferenciji u Banjaluci iznio rezultate istrage teške tragedije koja je ovaj grad zavila u crno.

Kulić je naveo da su u slučaju tragedije, kršeni propisi na svakom mogućem mjestu, od državne direkcije do Padobranskog kluba.

Preporuke Komisije su zatvaranje Padobranskog kluba Banjaluka, te preispitivanje rada Avio-škole u Prijedoru.

Podsjetimo, 20. maja ove godine oko 14 časova na trkaćoj stazi u Zalužanima srušila se cesna 182 u kojoj su bili članovi Padobranskog kluba Banjaluka, pilot Alen Crnalić (24), zatim dugogodišnji instruktor padobranstva Nemanja Goronja (32), sportski padobranac Stefan Karanović (24), te tek punoljetni padobranci, kojima je ovo trebalo da bude prvi pravi skok, Nikola Stević i Srđan Kosić.

Da je smrt banjalučkih mladića i na plećima državnih organa govori i dio izvještaja koji ukazuje da jedino BiH od zemalja bivše SFRJ nije donijela novi pravilnik o padobranstvu, te da se i danas koristi onaj iz sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Konferenciju za medije u amfiteatru BLC-a, kojoj su juče prisustvovali i članovi porodica poginulih padobranaca, Kulić je otvorio riječima da je avionska tragedija u Banjaluci najveća u istoriji vazduhoplovstva u BiH.

Kobnog dana u avion, u kojem je pored pilota bilo četvoro padobranaca, sipali su auto-gorivo, odnosno bezolovni benzin od 95 oktana, i tu je nastao prvi problem prema Stručnoj komisiji, koja je bila sastavljena od ukupno šestorice stručnjaka iz oblasti vazduhoplovstva i padobranstva u BiH.

Avion je poletio oko 14 časova i na visini od 50-70 metara pilot Crnalić, kako je naveo Kulić, pravi grešku i umjesto da avion bezbjedno spusti prema naprijed, on ga okreće ulijevo. Tada motor gubi uzgon i pada strmoglavce na zemlju, zapali se i odvede padobrance u smrt.

Kulić je, prezentujući izvještaj ispisan na 127 stranica, objasnio da se auto-gorivo, odnosno bezolovni benzin B95, ne smije koristiti kada je temperatura vazduha iznad 24 stepena Celzijusova, jer dolazi do “određenih problema”.

“Firma ‘Continental’, koja je proizvela avionski motor, ne dozvoljava upotrebu auto-goriva, ali se, recimo, u SAD ono koristi, dok se bh. vlasti nikada nisu očitovale o ovome. Auto-gorivo u određenim uslovima kao što je prelaz zima-proljeće, može izazvati veće probleme. U ovom slučaju u motoru su se pojavili mjehurići vazduha i motor je prestao s radom”, objasnio je Kulić, dodavši kako većina klubova u BiH koristi ipak avio-benzin koji se može nabaviti.

Takođe, Padobranski klub Banjaluka, naveo je Kulić, nije primjenjivao tehničko održavanje aviona i motora u skladu sa zakonom, niti je prikazivan tačan broj sati letenja, a kobni let uopšte nije ni evidentiran, kao ni ranija dva leta.

“Avion nije bio tehnički ispravan”, istakao je Kulić, dodavši da je Padobranski klub samostalno izvodio određene radove na avionu, što je strogo zabranjeno i dozvoljeno samo ovlaštenim mehaničarima.

“IKAR servis u Banjaluci, koji je radio servis aviona, raskinuo je ugovor sa Padobranskim klubom Banjaluka, jer Padobranski klub nije poštovao zakonske procese, između ostalog i tačnu satnicu aviona. Totalajzer koji mjeri sate letenja na ovom avionu nije bio u funkciji, pa se zaključuje da je avion letio mnogo više sati od onih koji su evidentirani”, objasnio je Kulić.

On je istakao da je pilot Alen Crnalić imao 280 časova letenja, ali nije bio osposobljen za bacanje padobranaca.

“Crnalić nije uopšte evidentiran u knjigu registra Pilotske škole Prijedor, a njegov nalet nije vođen ni u dnevniku letova”, naveo je Kulić.

On je dodao da cilj Komisije nije bio da pronađe krivca, već da utvrdi činjenice koje su dovele do tragedije, ali je izdata preporuka da se zabrani rad Padobranskom klubu Banjaluka i preispita rad Aerokluba u Prijedoru, u kojoj je obučavan pilot Alen Crnalić.

Na konferenciji za medije rečeno je i da je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH dala Padobranskom klubu dozvolu za rad, a da nije pregledala klub i sačinila zvaničan zapisnik.

“Pored toga, vlasnik aviona nije imao dozvolu za rad, koju izdaje Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, nije uradio potrebne tehničke preglede, tako da avion nije smio uopšte letjeti nakon 6. aprila”, precizirao je Kulić.

O tome kako se olako shvata letenje avionom govori, kako je naveo Kulić, i činjenica da je na avionu bila ugrađena papučica od strane nepoznatih osoba, te da je posljednji let evidentiran 9. maja, ali nema godine.

Šokantan je i podatak da je polisa osiguranja bila izdata za jedrilicu cessna 182P, a ne za avion cesna 182P, te da u polisi aviona pište “pilot + pet osoba”, a ne “pilot + tri osobe + dijete”.

“Kada BHDCA treba izdati dozvolu za rad, stručni tim odlazi na teren i pravi izvještaj. Mi u arhivi BHDCA, niti u bilo kojim drugim dokumentima, nismo našli takav izvještaj za Padobranski klub Banjaluka. Takav dokument u arhivi BHDCA ne postoji, a dozvolu su izdali”, naveo je Kulić.

Na sve navedeno utvrđeno je da je Padobranski klub Banjaluka radio i komercijalne, odnosno tandem skokove, za šta nije imao dozvolu.

“Kada se rade ovi komercijalni skokovi, onda prvo što morate jeste sipati avio-gorivo, a Padobranski klub nije imao ni dozvolu za ovakvu vrstu skokova”, objasnio je Kulić.

Stručna komisija rezultate istrage dostavila je Okružnom tužilaštvu.

Do zaključenja sutrašnjeg broja nismo uspjeli da kontaktiramo nadležne u vazduhoplovnim institucijama.

Propusti kluba

Majka pokojnog padobranca Srđana Kosića zatražila je od predsjednika Stručne komisije da joj objasni svoj stav o propustima kluba i njegovim članovima koji su učestvovali na svjetskom prvenstvu, te nagrađivani najvišim ordenjem u zemlji.

Kulić je zatim odgovorio da je i sam iskusan padobranac, član reprezentacije bivše SFRJ i da svojim iskustvom stoji iza izvještaja Stručne komisije, te da je lično dao odobrenje padobrancima iz Banjaluke da mogu učestvovati na pomenutom svjetskom prvenstvu.

Očekivali ovakve rezultate

Zoran Kovačević, v.d. sekretara Padobranskog kuba Banjaluka, nakon konferencije izjavio je da su u klubu očekivali ovakve rezultate Stručne komisije.

“Na osnovu toga ćemo dalje vršiti analize kako izaći iz svega ovoga. Neću da komentarišem izjavu Komisije, a na ostalim institucijama i organima je dalje da odrade što je u njihovom domenu”, naveo je Kovačević.

O greškama u klubu Kovačević je rekao da ništa konkretno nije izneseno.

“Ne možemo govoriti o administrativnoj grešci koja je izazvala pad aviona. Ako vam neko oduzme vozačku dozvolu, ne znači da prestaje vaše znanje o vožnji. Kada je u pitanju gorivo, o tome govori sertifikat koji su vazduhoplovne vlasti SAD donijele da se auto-gorivo može koristiti u ovim avionima. Ovaj avion je i prije dolaska u Banjaluku, dok je bio u SAD, koristio isto gorivo. Auto-benzin se pokazao kao najoptimalniji”, izjavio je Kovačević dodavši kako su na avionu uredno vršeni 100-časovni i 50-časovni pregledi.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) saopštila je da je iznenađena činjenicom da je Komisija za istraživanje ove nesreće objavila završni izvještaj, a da prije toga nacrt izvještaja nije dostavila BHDCA.

“Da je nacrt izvještaja bio dostavljen na komentare vazduhoplovnoj vlasti i operatoru aviona, kako je to precizirano Pravilnikom o istraživanju vazduhoplovnih nesreća i incidenata, u njemu ne bi bilo određenih netačnosti i nepreciznosti, kao ni paušalnih ocjena o radu BHDCA”, saopšteno je iz BHDCA.

 

Nezavisne/Informer.ba