Svijet Udarno Vijesti

Richard Clark: CIA jedina kriva za 11. septembar ona je regrutovala teroriste koji su to uradili

Clark tvrdi da je bivši direktor CIA-e George Tenet znao da su saudijski teroristi na tlu Amerike.

U Sjedinjenim Američkim Država nema većih reakcija nakon što je Richard Clark, bivši visoki obavještajac u administraciji George Bush  i Bill Clinton, ustvrdio da je CIA regrutirala teroriste koji su izvršili napad na SAD 11. septembra 2001. godine.

Clark je kao glavnog krivca označio bivšeg direktora CIA-e Georga Teneta , kazavši da je on sve vrijeme znao da su dvojica saudijskih terorista Navaf el-Hazmi i Kalid el-Midhar bili na tlu SAD.

Jutarnji poziv

On smatra da je Tenet tu informaciju morao proslijediti kabinetu predsjednika i FBI-u, koji je zadužen za sigurnost na tlu SAD.

Krili su sve podatke od Bijele kuće i FBI-a. El-Hazmi i El-Midhar su bili u SAD, a kasnije su zakucali avion u zgradu Pentagona” – rekao je Clark u novom dokumentarcu napravljenom u povodu 10. godišnjice napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Klark je u dokumentarcu rekao i da je razgovarao s Tenetom o dvojici saudijskih terorista.

Pouzdano znam da je od obavještajaca dobio sirovu informaciju da se teroristi nalaze u SAD. Nakon toga, nazvao me je jednog jutra telefonom i razgovarao o tome, tražeći moje mišljenje, ali poslije nikoga nije obavijestio“- kazao je Clark.

Bivši visoki obavještajac kazao je i da je Tenet u januaru 2000. godine dobio informaciju da su Saudijci s ostalim saradnicima iz Malezije održali jedan tajni sastanak u Jemenu, gdje su mogli razgovarati o napadu na SAD, koji su izvršili 11. septembra godinu kasnije.

Prvi let

Teroristi su živjeli u Južnoj Kaliforniji, a znam da ih je CIA pokušala regrutirati kao svoje agente unutar El-Kaide” – kazao je Cark, dodavši da je Tenet imao informaciju da su saudijski teroristi 15. januara 2000. stigli u Los Anđeles.

Dok se očekuju zvanične reakcije u SAD, utvrđeni su konačni letovi četiri aviona koji su izveli napad na SAD 11. septembra, kada je poginulo 2.996 ljudi.

Prvi avion krenuo je iz Bostona u Los Anđeles ujutro u 7.59 sati. U 8.46 udario je u prvi Svjetski trgovinski centar. Nakon toga su još tri aviona izvela napade na ostale gradove u SAD.Prenosi Dnevni avaz.

 

Informer.ba