Svijet Udarno Vijesti

Rick Santorum: Muslimani bi trebali prolaziti posebne kontrole na aerodromu

Kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske partije u SAD Rick Santorum rekao je u Washingtonu, da bi muslimani na aerodromima u Americi trebali da prolaze kroz specijalnu kontrolu, zbog opasnosti od terorizma.

On je tokom sinoćne debate vodećih republikanskih političara o nacionalnoj sigurnosti SAD i vanjskoj politici, rekao da bi kao predsjednik Amerike uveo posebnu kontrolu za muslimane, sa čime se nije složio kongresmen Ron Paul iz Teksasa, poznat po svojim liberalnim stavovima.

Bili bi posebno provjeravani oni za koje postoje najveće šanse da bi počinili neki zločin, i jasno da su muslimani ti na koje bi trebalo da se obrati pažnja, rekao je Santorum, bivši republikanski senator iz Pensilvanije.

Biznismen Herman Cain je donekle podržao taj stav partijskog kolege pozantog po konzervativnim stavovima, međutim nije naveo specifično muslimane kao one koje bi posebno trebalo pregledati na aerodromima, prenosi Tanjug.

On smatra da bi sigurnosne transportne službe trebalo da provedu takozvanu ciljnu identifikaciju potencijalnih terorista.

Bilo bi previše pojednostavljeno uvesti etničko profilisanje, već je potrebno da se time bave bezbjednosne agencije i da određuju ko će biti profilisan , dodao je Cain.

Kongresmen Ron Paul se oštro usprotivio ideji da se muslimani posebno provjeravaju na aerodromima, rekavši da nikada ne bi trebalo podrediti slobode i ljudska prava zbog sigurnosti.

 

Informer.ba